Redactieblog

2043 x bekeken 16 reacties

Geld

Iedereen die meer dan €1 miljoen op de bank heeft staan of meer salaris ontvangt dan €178.000 per jaar is een schurk.

Zo denken veel mensen over onze topverdieners. Zij bevinden zich niet alleen bij banken en grote bedrijven, maar ook in de sport en de media. Zij ontvangen meer, omdat zij kennelijk iets kunnen, wat maar heel weinig mensen kunnen. Dat is veel geld waard.

Shell-topman Van Beurden ontving in 2014 ruim €24 miljoen. Dat is dik €2 miljoen per maand, ongeveer € 65.000 per dag, meer dan €100 per minuut. Die kan even naar de wc gaan, tevreden zijn kont afvegen en denken: zo, toch weer €1.000 verdiend!

Eigenlijk zijn de topmannen van ABN/Amro en ING daarbij vergeleken – en trouwens ook bij bijvoorbeeld Van Persie – betrekkelijke armoedzaaiers. En als die zichzelf dan een ton extra toebedelen is de wereld te klein. Dat is nota bene nog geen twee kwartjes per minuut.

Natuurlijk: het zijn schurken. Maar de critici moeten zich wel afvragen of zij zelf al dat geld ook niet zouden aanpakken als het hun werd aangeboden. Kortom: het zijn graaiers, maar dat zijn we allemaal, alleen niet zo succesvol. Is er ooit iemand geweest die de Staatsloterij had gewonnen en die de prijs van €100 miljoen geweigerd heeft omdat hij het te veel vond en het tenslotte toch door alle belastingbetalers werd opgebracht? Dacht het niet.

Men kan dus wel verontwaardigd zijn, maar dat is dan toch vooral het eigen onvermogen waar men boos op is. Zelf zou ik behoorlijk zenuwachtig worden van zoveel geld. Ik zou niet meer rustig op de pot zitten, als je weet dat de teller met grote snelheid loopt. En toch, als iemand mij de helft van het salaris zou bieden dat Zalm ontvangt, zou ik zijn baantje toch wel overnemen. Ik ben dan een schurk en het wordt misschien ook een mislukking, maar dan niet zo'n dure. Het is dus de kunst voor de aandeelhouder om iemand te vinden die er voor de helft van het geld een puinhoop van maakt. Ik sta ter beschikking. Tenslotte: geld maakt niet gelukkig, dat weet iedereen. Niet meer zeuren over de lage varkensprijs dus.

Laatste reacties

 • Ferm

  Geld maakt niet gelukkig, maar te weinig geld ook niet. Een boer wil ook betaalt worden naar input. Dat een ander het slimmer aanpakt en met de winst gaat lopen zegt meer over het systeem dat dit toelaat dan of het rechtvaardig is. 
  Om nu deze blog met zo'n inhoud, vanuit uw academische achtergrond te plaatsen, op deze boeren-site, getuigd toch van een gevalletje van: het verkeerde pilletje te hebben ingenomen vanmorgen. Jammer, u laat nogal wat kansen liggen op deze manier om een waardevolle bijdrage vanuit uw expertise hier neer te zetten. Bijvoorbeeld over het mislukken van 'het varken van morgen' itt tot de Duitse variant of ' het zilveruitjes kartel'. Pak deze handschoen op zou ik zeggen.

 • boerke brabant

  weermakkelijk verdiend met zo een voor de hand liggend nietszeggend stukje

 • alco1

  Top salarissen moeten bezien worden naar de marktwaarde. Iedereen beaamt dat veel salarissen zoals die van van Persie niet nodig is. Zonder twijfel is dat waar, maar het is gewoon de marktwaarde, die iedereen in die omstandigheden zou aannemen.
  Zo is het ook bij de banken. Er zijn daar echt wel mensen die gezien de marktwaarde zoveel mogen verdienen. Waar het daar omgaat is dat men het elkaar zit toe te schuiven en dat moet tot de bodem toe uitgezocht worden en schuldigen geschoffeld worden.
  De laatste zin vind ik slecht gekozen. Beter zou zijn: Veel geld maakt niet gelukkig, te weinig veel problemen. 

 • Fermer

  Pruts-blog die ook nog slechts hardwerkende boeren onderuit schoffelt. Hierdoor zou ik m'n abonnement opzeggen, niet door blogs als van Eyes on Animals, die misschien wat onwetend, maar zeker met goede bedoelingen hun in hun ogen oprechte verhaal doen. Wij, als boeren die dagelijks met dieren omgaan, die ook onze eigen grens voor ogen moeten houden in hoever we met dieren kunnen gaan en dat er niet slechts een financiele grens is die zou moeten zeggen tot hier en niet verder. Ook voor ons boeren is het goed te weten wat er op bedrijven en daarna met de dieren gebeurt.

 • LUCTOR


  De absurde bedragen zoals 24miljoen zijn geen gevolg van marktwaarde maar van vriendjes politiek. Een van Van Persie is dat nou een man die kan voetballen zoals niemand anders kan,denk het niet. Bij ons op de plaatselijke voetbalclub lopen ook jongens rond die met de juiste training een Van Persie te zijnertijd onderuit schoffelen. In mijn opinie zou alleen een nieuwe jezus zulke bedragen mogen krijgen durf het woord verdienen niet te noemen.

 • schoenmakers1

  je geeft de verhoudingen heel goed aan willem, om naar de wc te gaan zou de man al 1000 euro verdiend hebben, nou ik vind het een grote prutser als hij daar bijna 10 minuten aan kwijt is

 • alco1

  Luctor. Als een voetballer verscheidene aanbiedingen krijgt, geeft dat een markt stuwende werking. Dat noemt men marktwaarde.
  En die jochies van jouw club hebben geen aanbiedingen.
  Ik zou ze de de juiste training geven en dan verkopen.
  Dan kom je er wel achter dat er ook potentie moet zijn.

 • Jan van het Zand

  Een roofdier doodt om te kunnen eten.
  Een monster doodt om te doden......
  Gelukkig zijn er meer roofdieren dan monsters op onze aarde......????

 • tikka


  Onnozel stukje, Het probleem wat er bestaat met deze absurd hoge salarissen is dat er geen objectieve maatstaf is waarmee de hoogte van de salarissen is vastgelegd. Zonder belastinggeld was ABN-AMRO failliet geweest, dus of er destijds dekundige managers aan het roer stonden kan in twijfel worden getrokken. Bijkomend probleem is dat het gegraai van enkelen ten koste gaat van degene die niets aan de bankencrisis kunnen doen, namelijk de hardwerkende burger of boer /ondernemer. Mocht ABN-AMRO naar de beurs gaan dan is het nog maar de vraag of het voor de gewone man/boer /ondernemer beter word.

 • koestal

  Daarom zoveel loterijen  die de mensen vaak ook weer arm houden. Winnen doe je bij de..............

 • mbm

  Wel eens een beter stuk van Bruil gelezen. Het is de kunst om ...etc: NATUURLIJK zijn er topmensen te vinden voor een normaal salaris, kijk even om je heen bij Vilentum of Leeuwarden. Wat een talent! Punt is dat de gesloten groep managers de mythe in het leven heeft geroepen dat het ECHT niet voor minder kan. Niet waar, maar zij hebben er groot belang bij om dit in stand te houden.

 • vealbg1

  Willem, Ik vind het een heel goed stuk, die de vinger precies op zere plek legt. Dat kun je ook zien aan de reacties.

  Daarnaast ben ik het ook nog eens helemaal met je eens. Mochten ze een tweede medewerker nodig hebben, wordt ik je collega!

  Ga zo door!

  Henri

 • melkveehouder .

  Nou Willem, dat jij er voor de helft van het geld een puinhoop van zou maken, daar kan ik het wel mee eens zijn. Je zou er een puinhoop,van maken omdat je niet kunt rekenen. En je salaris zou inderdaad  'maar' €45 per minuut zijn, de helft dus. 
  Neemt niet weg dat in dit kikkerlandje beleid wordt gevoerd op basis van het oordeel van deskundigen. Dat deze deskundigen ook wel eens de plank mis kunnen slaan, daar wordt geen rekening mee gehouden. De rekening komt uiteindelijk bij de ondernemer terecht. Eigenlijk zou het dan zo moeten zijn dat zo'n deskundige, net als een bestuurder, aansprakelijk gesteld zou moeten kunnen worden. Dan hadden we, denk ik, minder last van al deze deskundigenrapporten en de naweëen er van,

 • LUCTOR


  Alco #7 Wat is er nu leuker geworden aan het schaatsen als in de tijd van Ard en Kees nu ze een betere onkostenregeling hebben? Volgens mij heeft het niets met marktwerking te maken maar met commercie.Zo ook met Van Persie.Een goeie en produktieve veestapel zelf fokken is toch ook leuker dan met een zak geld overal de beste koeien wegkopen en dan blijken ze meestal ook nog niet aan de verwachting te voldoen.Het ging vroeger op fokvee dagen net zo boer x zat altijd bij de prijzen. Zo is een paard wat van stal veranderd ineens ook veel meer waard.

  Vriendjes politiek, als je toevallig bij de  toneel vereniging De graaiers zit die het toneelspel het leven speelt behoor je bij de uitverkorenden. Als er werkelijk nog markt werking was zouden meer mensen de juiste posities bekleden, maar de marktwerking zoals jij die bedoeld bestaat niet meer.

 • alco1

  Het is allemaal puur marktwerking wat door vriendjes politiek overschaduwd wordt.
  Voor de rest is het als in  #3 omschreven.

 • Fermer

  @alco, het is als in #3 omschreven, marktwerking, maar niet alleen door vriendjespolitiek overschaduwd.
  Wat te zeggen van voetbalclubs, die al lang failliet zijn en slechts door subsidies en oneigenlijke steun kunnen blijven bestaan. Steun door bange stadsbesturen die anders hun hooligans niet tevreden houden. Alles betalen voor 'super'spelers, en de gewone man kan alle ongemak en politie-inzet betalen. Ter vergelijk, dan zou de politiek gewoon de mestverwerking, een ongemakkelijke nevenverschijnsel, voor de boeren moeten regelen en betalen.
  Net als bij de bankwereld. Banken leven nog dankzij staatssteun. Maar hebben wel hun neven-bv-tjes die failliete bedrijven veel te duur (kunnen) opkopen om de prijs erin te houden. Terwijl voor een gezonde sector juist die bedrijven of niet meer zouden moeten produceren, of voor een schijntje aan een wel goed draaiend bedrijf verkocht moeten worden.
  Al dit soort dingen, mogelijk gemaakt door kromme regelgeving, zorgt ervoor dat de echte marktwerking nooit plaats zal vinden.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.