Commentaar

3507 x bekeken 7 reacties

Einde melkquotering is startschot koeienexplosie

Complexe regeling grondgebonden groei veroorzaakt een ratrace tussen melkveehouders.

De sectororganisaties LTO, NMV, NZO en NAJK waren in hun nopjes toen, op de valreep voor het verlopen van het quotumjaar, staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken de langverwachte spelregels bekendmaakte voor grondgebondenheid van de melkveehouderij in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Spelregels voor groei zijn complex
Uitgangspunt is dat melkveehouders die willen groeien, hiervoor afhankelijk van de intensiteit van hun bedrijf extra grond moeten regelen. De spelregels hiervoor zijn verpakt in een complexe stapeling van systemen en peildata die elkaar voor de voeten lopen.

Rem op groei melkveestapel is niet geregeld
Volgens deskundigen, die de wirwar aan spelregels proberen te toetsen aan de praktijk, blijft dan ook veel onduidelijk. En het belangrijkste, een deksel op de groei van de melkveestapel, is niet geregeld. En zo is feitelijk een startschot gegeven voor een explosieve groei bij het melkvee. Rabobank Nederland voorspelt dan ook dat het fosfaatplafond al dit jaar wordt bereikt. Dus zal Sharon Dijksma vroeg of laat aan de rem moeten trekken. De melkveestapel bevriezen via dierrechten bijvoorbeeld.

Melkveehouders zetten nog snel meer dieren in stallen
Intussen benutten melkveehouders zo snel mogelijk de nog beschikbare fosfaatruimte door hun stallen vol te zetten. Dat kan legaal door extra mestverwerkingsovereenkomsten af te sluiten. Maar ook de ­behoudende, extensieve melkveehouders worden gedwongen snel te schakelen om zich in geval van dierrechten te verzekeren van een zo groot mogelijke veestapel. Die reflex is te begrijpen. In het verleden is bij aangekondigde ­beperkingen de vlucht naar voren – meer dieren houden – altijd beloond.

Eenvoudig en flexibel dierrechtensysteem is nodig 
Het lijkt onvermijdelijk snel na te denken over een veel eenvoudigere systematiek, die de ontwikkelingsdrang in de melkveehouderij snel beteugelt. Een flexibel dierrechtensys­teem, waarbij de fosfaatruimte in andere sectoren beschikbaar kan komen voor de bloeiende melkveehouderij. Daarmee kunnen de kosten voor melkveerechten beheersbaar blijven én het biedt een warme sanering bij de onvermijdelijke krimp in de vleesvarkenshouderij.

Laatste reacties

 • gerrit.lammertink1

  Zoo!! Gaat Boerderij nu al op de stoel van de staatssecretaris zitten?
  dus de melkveehouderij moet de sanering van andere sectoren gaan betalen?
  Ik stel voor dat Geert Hekkert toch eens op zoek gaat naar een andere baan want met zulke uitspraken wordt het aantal Abbonees snel kleiner!!!!

 • Fermer

  Is niet de momentele regelgeving juist zo in elkaar geflanseld dat die koeienexplosie er zo snel mogelijk komt? Nu men nog denkt, of hoopt, dat de melkveehouderij vooral bloeiend zal blijven? Zou de speelruimte qua uitbreidingsmogelijkheden langer zijn, dan zouden veel melkveehouders eerst kijken hoe de sector en de melkprijs zich zou ontwikkelen in het na-quotum tijdperk.
  Het is voor de melkindustrie, de banken, de nationale schatkist en de werkgelegenheid echter veel belangrijker dat er vaart in de doorgroei van de melkveesector zit, nu kan het nog na de afgelopen redelijke melkprijsjaren, en daarna ligt iedereen aan de band en zal door moeten vanwege financieringslasten.

 • daan1908


  Als  straks  de  facturen  komen  van  de  mestafvoer  en  de  verwerking  is  het  meer  koeien  scenario  zo  afgelopen ,  tenminste  bij  een  melkprijs  tot  35  cent .  Wat  dat  betreft  heeft  de  nieuwe  aangekondigde  regelgeving  een  juiste  timing .  Laat  deze  regelgeving  nou  eerst  de  tijd  om  zich  te  bewijzen  en  oordeel  dan ,  iedereen  mag  van  alles  roepen  het  wordt puur  een  rekensom  die  voor  elk  bedrijf  anders  uitpakt

 • piggy


  Nou nu weten we het direkt weer dat  de varkenshouderij voor de melkveehouderij bloeden laten de koeienboeren saneren hun zijn de ellende begonnen met kun groei Ik hoop dat de melkprijs 15 cent word want als het zo moet dan moeten ze zelf ook maar eens een poosje tobbe inplaats van andere sectoren de nek om te draaien

 • Henk.visscher

  Het moet snel een meerjarenplan komen zodat de rust in de agrarischesector terugkeert, er worden nu heel veel overhaaste beslissingen genomen omdat iedereen bang is dat binnenkort er weer nieuwe regels komen.
  Ik ben bang dat velen straks spijt hebben en dat we met de grondprijzen Denemarken gaan volgen eerst een explosie en dan daalende grondprijzen

 • Johnie

  Het woord koeienexplosie is weer zo'n negatieve roekeloze term, daarom niet verder gelezen. 

 • Foxxy

  Wel leuke koeienfoto !

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.