AlgemeenOpinie

Varkenshouders stuiten op politiek ‘njet’

De varkenshouders stuiten op een politiek ‘njet’ in hun noodkreet om crisismaatregelen. Het platform Varkensketen, met daarin boeren, verwerkers en voerleveranciers vertegenwoordigd, klopt zowel in Den Haag als in Brussel tevergeefs aan.

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben begrip voor de moeilijke situatie, zeggen zij. De prijsval in de afgelopen weken is ongekend en dat terwijl veel bedrijven het toch al moeilijk hebben.

Kern van de discussie is of de recente prijsdaling een gevolg is van de Russische boycot. Nee, vindt de Europese Commissie. Europa kan al maanden niet exporteren naar Rusland vanwege uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Polen en Baltische Staten. Het betreft een verbod op veterinaire gronden. Saillant detail is dat Brussel dit verbod om dezelfde reden aanvecht. De varkenspest komt nota bene uit Rusland! Ja, zegt de varkenssector. Er waren juist tekenen dat de grenzen weer zouden opengaan. Die hoop is de grond ingeslagen.

De Europese Commissie noemt een prijsdaling in deze periode ‘normaal’. Misschien klopt dat ook wel, maar deze komt wel heel hard aan, juist in een tijd dat de sector al maanden onder de Russische grenssluiting, veterinair of politiek ingegeven, lijdt. Menig varkenshouder staat het water aan de lippen. Het rechtvaardigt in Brusselse ogen nog niet de crisismaatregelen, die bijvoorbeeld wel voor de zuivel en tuinbouw zijn getroffen. Het voelt op zijn minst onterecht aan.

Beheer
WP Admin