Schoonmaken van veldspuit op speciale wasplaats. Zo wordt emissie naar het milieu voorkomen. - Foto: Frank Uijlenbroek AkkerbouwNieuws

MMM inventariseert belangstelling telers voor emissiebeperking

Stichting Mineralen en Middelen Meester (MMM) start in Zeeland een project om emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater verder te beperken.

De opzet is om bij een grote groep telers voorzieningen aan te leggen en deze subsidiabel te maken. Het gaat om voorzieningen om zogenoemde puntemissies te voorkomen. Hiervoor voert MMM een eerste inventarisatie uit om te zien hoeveel ondernemers interesse hebben. Ook in de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn dergelijke projecten in voorbereiding.

Mogelijke voorzieningen

  • Een phytobak, geschikt om tankresten uit de spuit te verwerken. Dit vraagt een investering rond € 7.000.
  • Een wasplaats om de landbouwspuit te reinigen en veilig te stallen. Dat vraagt een investering van € 6.000 tot € 8.000. Dit kan in combinatie met een phytobak of reinigingssysteem.
  • Een gesloten systeem met vloeistofdichte vloer en phytobak. Dat vergt en investering van € 12.500 tot € 15.000.

Middelen verantwoord gebruiken

In voorgaande jaren zijn al grote stappen gemaakt in verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Om middelen voor de sector te behouden is het volgens de stichting van belang piekbelastingen te verminderen.

Beheer
WP Admin