Akkerbouw

Nieuws 1587 x bekeken 1 reactie

Bauernverband ziet 11% kleinere Duitse graanoogst

De graanoogst in Duitsland blijft met een opbrengst van in totaal 43,5 miljoen ton duidelijk achter bij de verwachtingen. Dat constateert het Deutsche Bauernverband (DBV) in zijn vrijdag gepubliceerde slotraming voor dit seizoen.

In vergelijking met vorig jaar pakt het volume 5,3 miljoen ton ofwel 11% geringer uit. Tevens is het resultaat fors lager dan het gemiddelde van 47,2 miljoen van de voorafgaande vijf jaar. Het voor de opbrengstvorming belangrijke voorjaar was volgens het Bauernverband te nat, waardoor de grond koud bleef. Ook de zon werkte onvoldoende mee. In het noordoosten had de graanteelt bovendien te kampen met uitwinteringsschade. De oogstinschatting van het DBV is los daarvan ook lager dan die van het Raiffeisenverband, dat eerder deze week een opbrengst van 44,9 miljoen ton voorspelde.

Vrees voor kwaliteit nog niet gemaaide tarwe

De nog niet afgeronde wintertarweoogst raamt de federatie op 22,9 miljoen ton, met een hectareopbrengst van gemiddeld 7,3 ton. Dat is 0,6 ton onder het vijfjarig gemiddelde. De totale opbrengst is 3,3 miljoen ton kleiner dan vorig jaar. Met name voor de kwaliteit van de nog niet gemaaide tarwe wordt gevreesd.

De koolzaadoogst wordt geraamd op 4,5 miljoen ton, 11 procent onder de oogst van vorig jaar en 13 procent onder het vijfjarig gemiddelde.

Eén reactie

  • farmerbn

    Vraag eens aan de graanhandelaar of cooperatie wat een vrachtwagen graan kost voor een veehouder. Ben benieuwd naar de verschillende marges en kosten die ze hanteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.