Akkerbouw

Nieuws 1474 x bekeken

NVWA ruimt 675 aubergineplanten wegens bruinrot

De NVWA heeft eind juni bij een auberginebedrijf in de gemeente Westland bruinrot vastgesteld. De besmette planten zijn geruimd.

Bij ruim 570 planten is de bacterie aangetroffen. In totaal zijn 675 planten geruimd, inclusief planten in een ring om de besmetting. Het gaat om 480 vierkante meter in een relatief kleine kas van 5.700 vierkante meter.

Op één bedrijf vastgesteld

Aanleiding voor het onderzoek was een melding, half mei, van uitslagen van plantmonsters getoetst bij een privaat laboratorium. Inmiddels is uit onderzoek naar voren gekomen dat het hier gaat om Ralstonia solanacearum ras 3. Het gaat om één bedrijf. De NVWA heeft geen signalen dat meerdere bedrijven betrokken zijn.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet momenteel nog verder onderzoek naar de herkomst en mogelijke verspreiding van de ziekte. Daarbij worden onder andere monsters van het oppervlaktewater onderzocht.

Gevreesde ziekte in aardappelen

Bruinrot heeft veel verschillende waardplanten en is zeer gevreesd in de aardappelteelt. Het werd nog niet eerder vastgesteld in aubergines. Vorig jaar is de bacterie voor het eerst gevonden in rozen.

Of registreer je om te kunnen reageren.