Akkerbouw

Nieuws 2476 x bekeken 1 reactie

Opbrengst Amora-aardappel loopt achter

Kruishoutem – De vroege aardappel Amora zit in Vlaanderen op een hectareopbrengst van 25 ton per hectare. Dat is ongeveer 5 ton minder dan vorig jaar.

Het aardappelinstituut PCA deed in Vlaanderen op negen praktijkpercelen met Amora-aardappelen proefrooiingen. Die zijn uitgevoerd op 24 juni. Dat is gemiddeld 77 dagen na het poten. Het PCA haalde gemiddeld 25 ton van een hectare. Dat is de bruto-opbrengst, inclusief alle sorteringen en uitval. Het PCA trof dit jaar weinig uitval (rotte, misvormde, gekloven of groene aardappelen) aan op de praktijkpercelen.

De variatie is groot. De opbrengst varieert van 13 tot 37 ton per hectare, meldt het PCA. Dit komt neer op een gemiddelde opbrengst van 25 ton na 77 groeidagen. De twee vroegst gepote percelen (18 en 20 maart) zaten op 29 en 33 ton. Deze percelen haalden de grofste aardappelen en ook het hoogste onderwatergewicht (324 en 373 gram per 5 kilo aardappelen). De laagste opbrengst van 13 ton is gehaald van een perceel op zeer lichte zandgrond. Daar hebben de aardappelen sterk te lijden van de droogte.

Het PCA voerde in 2007 en 2014 ook proefrooiingen uit op Amora-percelen. Toen werd op een vergelijkbare datum gemiddeld ongeveer 30 ton per hectare gerooid. Maar toen zaten de percelen gemiddeld op 84 groeidagen tegen 77 dit jaar. In 2008 werd op dezelfde datum 20 ton geoogst, meldt het PCA. Maar toen lag het aantal groeidagen op slechts 67 door de late pootdatum.

Eén reactie

  • el

    Worden ze vast duur!

Of registreer je om te kunnen reageren.