Akkerbouw

Nieuws 2087 x bekeken

Lichte gronden Duitsland schreeuwen om regen

Berlijn - De droogte in Duitsland begint zorgwekkend te worden. Volgens het Duitse landbouwmarktbureau AMI is er in de graanteelt op de lichtere gronden al sprake van onherstelbare schade.

Op de betere gronden in Duitsland kunnen de gewassen nog herstellen, als er snel regen valt. De vooruitzichten zijn wat dat betreft niet gunstig. De meteorologen van de Deutsche Wetterdienst (DWD) geloven ook niet dat de problemen met een enkele bui zijn opgelost. Daar zijn minstens twee dagen langdurige regenval voor nodig.

Het centrum voor landbouwmeteorologisch onderzoek (ZAMF) van de DWD in Braunschweig constateert dat de situatie sinds begin juni is verslechterd. Vooral de primeuraardappelen bij de Lüneberger Heide zijn de klos. Op sommige locaties werden niet alleen de aardappelen, maar ook de graanpercelen dit seizoen al voor de derde keer beregend, bevestigt Angela Riedel van het Fachverband Feldberegnung tegenover de Nedersaksische boerenbond Landvolk.

De Duitse boeren hebben alleen in de kustgebieden en in de Alpenstrook in het uiterste zuiden geen gebrek aan neerslag. Dat geldt ook voor Denemarken.

Ook in grote delen van Frankrijk regent het regelmatig. Volgens de Franse agrarische informatiedienst Agreste zijn de oogstverwachtingen dan ook gunstig.

Ook in Engeland is vorig weekeinde veel regen gevallen. De Potato Council spreekt over nat en koud weer, afgewisseld met langere periodes met zonneschijn. Volgens het aardappelschap hebben de aardappelen in Oost-Engeland een groeiachterstand van zo'n drie weken op vorig jaar. Maar dat was dan ook een groeizaam voorjaar.

Ook de aardappelen in België lopen achter in groei, meldt het onderzoeksinstituut PCA. De achterstand bij de vroege aardappelen bedraagt twee tot drie weken. Dat gaat invloed hebben op de opbrengst, stelt het PCA. De late aardappelrassen hebben meer tijd om te herstellen.

Ook in Nederland is het droog. Het voorjaar kenmerkte zich al door een lage temperatuur. Nu remt het gebrek aan regen de groei van de gewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.