Akkerbouw

Nieuws 849 x bekeken

België verwerkt minder aardappelen

Brussel – België verwerkte in 2013 minder aardappelen. Het is voor het eerst in vijftien jaar dat de hoeveelheid verwerkte aardappelen in België niet groeit.

De sector collecteerde vorig jaar 3.539.103 ton aardappelen. Dat is 105.252 ton minder dan in kalenderjaar 2012. Dat is een daling van 2,9 procent, meldt brancheorganisatie Belgapom. Dit jaar groeit de verwerkte hoeveelheid weer, verwacht secretaris Romain Cools. "De sector investeerde vorig jaar 112 miljoen euro. Dat was in 2012 nog 71 miljoen euro. Bovendien steeg het aantal werknemers van 3.321 in 2012 naar 3.377 in 2013. Dat wijst op een groei van de productiecapaciteit."

Belgapom schrijft de daling van de hoeveelheid verwerkte aardappelen toe aan de moeilijke groeiseizoenen in 2012 en 2013. De oogst van 2012 kende lagere hectareopbrengsten. Bovendien verliep de oogst door de regen erg traag. Dit speelde zowel in België als in andere Europese landen. Cools: "Dit had een groot effect op de productiecijfers van de Belgische aardappelverwerkende industrie in 2013."

Daar komt bij dat het voorjaar van 2013 erg koud was. Op 31 maart moest er nog sneeuw worden geruimd in België, constateert Cools. "Door het koude voorjaar kwamen de vroege aardappelen laat beschikbaar. Dat zorgde voor recordaardappelprijzen op de vrije markt in de lente en zomer van 2013."

Na de oogst vorig jaar bleven de aardappelprijzen op de vrije markt op niveau. Cools schrijft dat toe aan de oogstproblemen vorige herfst in Centraal- en Oost-Europa. "Maar het gestegen aandeel van de contractteelt en het uitblijven van de export naar Rusland leidde later tot een prijsdaling. Daardoor steeg de aardappelverwerking in de tweede helft van 2013."

Uit de cijfers van Belgapom blijkt het grote belang van diepvriesfrites voor de Belgische verwerkers. Ondanks de gedaalde hoeveelheid verwerkte aardappelen, is meer diepvriesfrites geproduceerd. Dat kwam vorig jaar op 1.294.851 ton. In 2012 was dat nog 1.279.124 ton. Dat is een stijging van 1,2 procent. De daling vond plaats bij gekoelde frites (-2,2 procent) en overige aardappelproducten (-2,2 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.