AkkerbouwNieuws

Pachtende telers verliezen mogelijk overgangspremie

Doetinchem – Telers die in 2015 van een overheidsinstelling of een particulier voor maar één jaar grond huren, hebben een probleem. De in het verleden opgebouwde toeslagrechten worden in 2015 namelijk verdeeld over alle hectares die het bedrijf dan in gebruik heeft.

Het probleem doet zich voor bij eenjarige pacht als het niet zeker is dat de grond het jaar erna weer gehuurd kan worden. In het eerste jaar worden de rechten met overgangspremie vastgelegd. Kan de teler de drie jaren erna de grond niet benutten, dan kan hij zijn overgangspremie niet verzilveren. Rechten overdragen aan de eigenaar van de grond kan ook niet, omdat overheden en particulieren niet in aanmerking komen voor betalingsrechten.

DLV Plant-adviseur Jeroen Willemse rekende uit dat het voor een akkerbouwbedrijf met 100 hectare en €35.000 toeslagrechten dat 10 hectare voor één jaar bijhuurt al snel gaat over een bedrag van €2.500. Voor bedrijven met hogere toeslagrechten, zoals zetmeelaardappeltelers, kan het verlies aan overgangspremie zo het twee- of drievoudige bedragen.

Dit gat in de regelgeving is onder andere door LTO bij uitvoeringsinstantie RVO.nl aangekaart, maar tot nu toe is nog geen constructie bedacht om het verlies aan overgangspremie te voorkomen.

Een optie is volgens Willemse om de opgebouwde betalingsrechten over te dragen aan degene die de grond in 2016 gaat huren. Dat geeft echter veel onzekerheden. Begin 2015 zal niet duidelijk zijn wie in 2016 de grond huurt en of deze teler de rechten wel over wil of kan nemen en voor welke prijs. Voor grond die na 2015 aan de landbouw onttrokken is, is overdragen geen optie. Een tweede optie is, wanneer het om relatief veel gehuurde grond gaat, de grond in een apart bedrijf onder te brengen. Dit kost al snel €500 tot €1.000 extra en heeft ook de nodige belemmeringen. Met deze constructie  kan de overgangspremie wel volledig op eigen grond vastgelegd worden. Op het andere bedrijf kan de voor een jaar gepachte grond worden opgegeven zonder overgangspremie. Het eerste jaar geldt hiervoor €55 basispremie en €25 vergroeningspremie per hectare.

Volgens Willemse een lastig probleem, dat beter door een simpele aanpassing bij de Gecombineerde Opgave opgelost had kunnen worden.

Beheer
WP Admin