Akkerbouw

Nieuws 1625 x bekeken 1 reactie

AkzoNobel wil chemicaliën winnen uit suikerbiet

Amsterdam – AkzoNobel onderzoekt de mogelijkheden om chemicaliën te winnen uit suikerbieten.

Het bedrijf wil zo gebruik maken van de grote productiemogelijkheden van de Nederlandse suikerbietensector.

Voor dit onderzoek is de producent van verf, coatings en speciale chemicaliën een samenwerking aangegaan met SuikerUnie, Rabobank, Deloitte, de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM), Groningen Seaports en de provincie Groningen.

In opdracht van deze partijen voert Deloitte een haalbaarheidsonderzoek uit, dat zo'n drie maanden beslaat. Meerdere businesscases voor commerciële productie in de chemiecluster in Delfzijl worden beproefd op levensvatbaarheid. De partners verwachten dat er minstens een succesvolle optie uit rolt voor de commerciële productie in Delfzijl.

De samenwerkende bedrijven zoeken vervanging voor de steeds schaarser wordende niet-hernieuwbare grondstoffen. Dit initiatief kan resulteren in een rendabele en duurzame synthese van een reeks chemicaliën.

De aanleiding was een recent rapport van Deloitte waarin de leidende positie van Nederland in de productie van suiker specifiek wordt genoemd. Bovendien wordt verwacht dat de productie van suikerbieten aanzienlijk stijgt door de aanstaande deregulering.

"Wij weten dat Nederland grote hoeveelheden suikerbieten kan produceren", verklaart Knut Schwalenberg, directeur van AkzoNobel Industrial Chemicals en tevens verantwoordelijk voor de bedrijfsactiviteiten in Delfzijl. "We onderzoeken hoe we hier gebruik van kunnen maken om extra productie en banen te creëren in de regio Delfzijl."

Albert Markusse, directeur van SuikerUnie: "Het buitengewoon interessante aspect van deze benadering is de samenwerking die plaatsvindt tussen de verschillende sectoren landbouw, chemie en logistiek. De resultaten zijn voor ons allemaal interessant."

"Suikerbieten is een belangrijk gewas", zegt Siem Jansen, president van de NOM. "Niet alleen in het noordelijk deel van Nederland, maar ook over de grens in het Duitse Nedersaksen. Nieuwe hoogwaardige producten op basis van dit gewas kunnen de hele waardeketen beïnvloeden en de regionale economie een belangrijke impuls geven."

Eén reactie

  • info36

    Goed bezig

Of registreer je om te kunnen reageren.