Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Zware tijden op de boerderij’

Het lukt even niet om het licht te blijven zien. We hebben veel stress en eigenlijk is er nooit even rust. Hoe gaat onze winter eruitzien?

Het is even niet gemakkelijk om een vrolijke column te schrijven. Het is momenteel zwaar. Niet alleen is het weer nu somber, nat en koud, we hebben soms ook moeite om het licht te blijven zien hier op de boerderij. De affaire rond de fosfaatrechten, reductieregeling, de rechtszaken die tot onredelijke vertragingen hebben geleid. We hadden 2 jaren met een slechte melkprijs, gedoe met wel of niet grond aankopen, pachten, al dan niet gegund worden. Henk zijn vader, vaste steun en toeverlaat, heeft een operatie ondergaan en de revalidatie duurt langer dan gedacht. Tel daar een jong gezin bij op. Een tweede kind? Ik vind het 8 keer zo druk, kan ik u vertellen.

‘Samen ervaren we ook dat we minder tijd voor elkaar hebben’

Samen ervaren we ook dat we minder tijd voor elkaar hebben. Er is eigenlijk nooit even een rustig moment. En als al de drukte die we hebben nu gaat over leuke positieve dingen, dan zou het nog weer anders zijn. Maar dat is nu gewoon niet zo. Enkele mensen om ons heen zijn ziek en worden nooit meer beter. De reisafstand die ik elke dag naar mijn werk afleg, valt me ook steeds zwaarder. Ik zit elke werkdag ongeveer twee uur in de auto.

‘Als ik echt even rust wil, en soms heb ik dat echt nodig, moet ik gewoon weg’

Als ik echt even rust wil, en soms heb ik dat echt nodig, moet ik gewoon weg. Hier op het bedrijf met de kinderen in huis, kan ik die rust niet vinden. Maar als ik weg ben, geeft dat weer extra druk voor Henk. Mijn rug gaat steeds meer pijn doen. Dat kan toeval zijn, maar ik denk dat het met de stress samenhangt.

Met andere woorden: het is bij ons in alle opzichten herfstig. Dat mag wel éven maar wel met de nadruk op éven.

‘Ik weet dat het nog veel erger kan. De fipronilcrisis is voor kippenboeren een regelrechte verschrikking’

In de seizoenen weten we dat na herfst de winter volgt, even een moment van stilte voor de natuur om daarna in volle glorie los te barsten in de lente. Wij weten ook heus dat er betere tijden komen. Maar hoe gaat onze winter zijn? Is de herfst al bijna voorbij? Ik weet dat het nog veel erger kan. Via social media volg ik een aantal kippenboeren. De fipronilcrisis is een regelrechte verschrikking. De regelgeving omtrent de gehalten die een ei, kip of mest mag bevatten, ik kan het niet meer volgen.

‘Lichtpuntje: weer een minister van landbouw!’

Het is tijd voor rust, voor overdenken, voor terugschakelen en voor een nieuw seizoen. Ik ging alvast op zoek naar lichtstraaltjes, want die zijn er ook. Er is een minister van landbouw! Ook is de melkprijs 15 cent hoger vergeleken met het dieptepunt van de afgelopen 2 jaar. Wij zijn zelf godzijdank, voor zover we weten, gezond. We houden van elkaar, van de kinderen en van ons leven. Maar al die ballen van de zijlijn, die mogen wel even in winterslaap. Dan ga ik wat meer paardrijden, met de kinderen leuke dingen doen en af en toe de melkput in om Henk te ontlasten. We werken ons wel door de donkere wintermaanden heen. Ik hou u op de hoogte, ook als het weer lichter wordt.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.