Koeien in de wei Warmond (Z.-H.) - Foto: Roel Dijkstra RundveeNieuws

ZuivelNL: Samen zorgen voor eerlijke verdeling van kosten binnen keten

Melkveehouders kunnen een bijdrage leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem, maar dan moet daar wel geld voor zijn. Dat zei ZuivelNL-voorzitter Arjan Schimmel tijdens zijn toespraak op de nieuwjaarsbijeenkomst van de ketenorganisatie in Bunnik.

Ook dit jaar is de verdeling van de kosten binnen de zuivelketen weer een belangrijk thema. Melkveehouders zagen de kosten volgens Schimmel met 7 cent per kilo melk stijgen, maar ook de partijen verderop in de keten werden met aanzienlijke kostenstijgingen geconfronteerd. Hij noemt als voorbeeld de gestegen loon- en verwerkingskosten in de zuivelindustrie. Een van de uitdagingen voor alle ketenpartijen is een eerlijke verdeling van deze opgelopen kosten in de keten.

Geld voor investeringen

De maatschappij vraagt veehouders ook te investeren in oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. “Dat moet gebeuren, maar dan moet daar wel geld voor zijn”, aldus Schimmel. Ook dat kan volgens hem alleen door een eerlijke verdeling van de kosten binnen de keten. “En uiteindelijk zal de consument, die aan het einde van de keten zit, er ook iets voor moeten overhebben om het allemaal mogelijk te maken. Je moet het samen doen.”

De voorzitter is van mening dat er in Nederland weer een stuk realisme moet komen over het belang van voedselproductie. “Een plek waar het gewoon goed kan.” Al ligt er wel een klimaatopdracht en is de ruimte in Nederland beperkt. Er zijn in Nederland veel fanatieke veehouders die door willen. Dat is volgens Schimmel ook goed, gezien de bestaande infrastructuur en verwerkingscapaciteit. Het aantal melkkoeien (1,6 miljoen) en de melkproductie (13,9 miljard kilo) bleven redelijk stabiel. Ook het aantal zuivelfabrieken (53) is nog hetzelfde.

Trend: aantal melkveehouderijen daalt

Alleen het aantal melkveehouderijen (14.300) blijft dalen. Schimmel spreekt van een trend. Er stoppen veel boeren. In Nederland nog steeds meer dan 1 per dag en in Duitsland 6. In de Nederlandse cijfers zijn de gevolgen van de verschillende opkoopregelingen nog niet meegerekend. Verschil met Duitsland is dat daar ook het aantal melkkoeien daalt. Dat is in Nederland nog niet het geval, maar Schimmel waarschuwt dit goed in de gaten te blijven houden.

Schimmel is tevreden over de ontwikkeling die ZuivelNL de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. De ondersteuning vanuit de brancheorganisatie, aan gezamenlijke initiatieven met toegevoegde waarde voor de keten, verloopt steeds beter. Wat volgens hem beter kan, en wat hij als opdracht ziet voor dit jaar, is om samen met de overheid te komen tot regelingen en maatregelen die praktisch uitvoerbaar zijn voor de boeren, de industrie en de rest van de sector.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Wat een flauwekul verhaal van Schimmeltje. Als hij niks anders weet dan dit zeg dan niks. We weten allemaal wat na de boer komt zit zijn zakken te vullen. Deze onzin is een utopia. Weer een reden om te stoppen met de onzin van zuivel nl. Niemand die er iets aan heeft.

Beheer
WP Admin