Partner
Foto: Trouw Nutrition VarkensPartner

Zo pak je hittestress bij vleesvarkens aan

Na een koud voorjaar is het hittestressseizoen weer aangebroken. Naast een direct effect van hittestress op de voeropname en dierprestaties, komt ook de gezondheid van varkens onder druk te staan. Lees hieronder op welke manier je hittestress kunt aanpakken en de gezondheid van je dieren zo optimaal mogelijk ondersteunt!

Voor varkenshouders is het belangrijk om rekening te houden met de twee verschillende vormen van hittestress, namelijk chronische hittestress (buitentemperaturen >20°C) die de hele zomer aanwezig is, en terugkerende acute hittestress (buitentemperaturen >28°C, denk aan hittegolven).

De oplopende temperaturen buiten zorgen voor oplopende temperaturen in de stal. Varkens hebben andere nutritionele belangen tijdens deze verschillende vormen van hittestress.

Feit is dat tijdens hittestress de technische prestaties van vleesvarkens dalen. Voor het behoud van verdere verliezen of het beperken van verliezen wordt geadviseerd te kiezen voor een hittestress-aanpak.

Aanpak chronische hittestress

Op chronische hittestress kan iedereen zich voorbereiden, want in de zomer is de dagtemperatuur meestal hoog. Dieren passen hierop hun gedrag aan, zoals minder eten, meer drinken en de activiteit verlagen. Daarnaast stuurt het dier meer bloed vanuit de darmen naar het huidoppervlak om zichzelf af te koelen; de zogenaamde ‘droge warmteverliezen’.

Om beter om te gaan met de gevolgen van chronische hittestress, biedt NutriCool uitkomst. NutriCool voeg je toe aan het mengvoer. Het zorgt voor minder schade aan de darmcellen als gevolg van het omleiden van de bloedsomloop en stimuleert de vochtbalans en de integriteit van de darmen. Zo blijven je dieren in staat om opgenomen voer beter te benutten en ook tijdens de zomer te presteren.

Aanpak acute hittestress

Naast chronische hittestress onderscheiden we ook acute hittestress. Bij acute hittestress zit het dier aan zijn maximale warmteafgifte. De enige vorm om warmte af te staan is door de natte warmte te verliezen. Oftewel: door sneller te ademen wordt er meer vocht het lichaam uitgedreven.

Deze periode is cruciaal om te voldoen aan de behoeftes van het dier. Zet hiervoor Farm-O-San InstaCool voor varkens in. Dit is een wateroplosbaar poeder dat de benodigde elektrolyten, buffers, magnesium en Vitamine C bevat die de dieren nodig hebben wanneer ze blootstaan aan hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid.

Ook hittestress de baas blijven deze zomer? Informeer bij je mengvoerleverancier naar NutriCool en InstaCool of neem contact op met je contactpersoon van Trouw Nutrition.

Beheer
WP Admin