Partner
VarkensPartner

Zeugen kampen jaarrond met hittestress; grijp in!

Zodra de temperaturen buiten oplopen, hebben varkenshouders meer aandacht voor hittestress. Toch worden de gevolgen van hittestress bij zeugen nogal eens onderschat, ziet technisch varkensspecialist Kim Goedegebuure van Trouw Nutrition.

“Zeugen in de kraamstal hebben het hele jaar door te kampen met hittestress, niet alleen in de zomer”, zegt Kim. “Zonder plan van aanpak kan dat echt enorme gevolgen hebben voor de zeug én de bigkwaliteit.”

Cortisol verschuift de prioriteiten

Zodra een varken last heeft van hittestress, gaat het lichaam het stresshormoon cortisol aanmaken. “Cortisol zorgt ervoor dat alle prioriteiten van het dier verschuiven. Niet langer is een goede nutriëntenopname het doel, maar afkoelen. Om te voorkomen dat ze het nóg warmer krijgen, blijven varkens bij hittestress ook zoveel mogelijk liggen. Maar daardoor lopen ze ook minder snel naar de voerbak”, vertelt Kim.

Hele jaar door hittestress

Waar biggen comfortabel zijn met wat extra warmte, is dat bij zeugen juist een heel ander verhaal. Kim: “Kraamzeugen hebben feitelijk het hele jaar door te maken met hittestress. Door hun grotere lichaamsgewicht zijn ze al veel gevoeliger voor warmte. Dan is het in een kraamstal ook nog eens minimaal 25 graden, terwijl zeugen tijdens de lactatie voor een hoge voeropname gebaat zijn bij een temperatuur van 18 tot 20 graden.”

Verminderde melkproductie, verminderde groei

“Op het moment dat een lacterende zeug minder voer binnenkrijgt, leidt dat tot een verminderde melkproductie, waardoor biggen minder hard groeien”, verzekert Kim. “Door de verlaagde voeropname valt de zeug bovendien nog meer af tijdens de lactatieperiode, wat weer negatieve gevolgen heeft voor de volgende dracht.”

Nadelige langetermijneffecten

“Dat een zeug wat gewicht verliest in de lactatie is normaal, maar je wilt echt niet dat een zeug te veel afvalt, want dat heeft enorme consequenties voor de hormoonhuishouding”, vervolgt Kim. “De berigheid staat onder druk en er zullen minder follikels rijpen en ovuleren bij de volgende dracht. Minder bevruchte eitjes betekent minder biggen per worp. Bovendien verloopt de rijping niet optimaal, waardoor de eitjes van mindere kwaliteit zijn en de variatie tussen de pasgeboren biggen groter is. Dat werkt direct door in de vleesvarkensfase. Hittestress in de kraamstal kan dus echt nadelige langetermijneffecten hebben.”

Juiste managementmaatregelen cruciaal

Gelukkig kunnen varkenshouders zelf veel doen om de gevolgen van hittestress zoveel mogelijk te beperken. “Het nemen van de juiste managementmaatregelen is echt cruciaal bij het tegengaan van hittestress. Verstrek voer op de koelste momenten van de dag en zorg voor voldoende koel drinkwater”, adviseert Kim.

Zorg voor een goed stalklimaat en stap tijdig over van de winterinstellingen naar de zomerinstellingen. - Foto: Anny van der Meer
Zorg voor een goed stalklimaat en stap tijdig over van de winterinstellingen naar de zomerinstellingen. - Foto: Anny van der Meer

InstaCool tegen acute hittestress

Ook de stal verdient aandacht. “Zorg voor een goed stalklimaat en stap tijdig over van de winterinstellingen naar de zomerinstellingen. Met de steeds warmere zomers zie je ook steeds meer nevelinstallaties. Wordt er hitte voorspeld? Grijp dan in met InstaCool. Deze drinkwateroplossing helpt bij het vermijden van acute hittestress”, licht Kim toe. “We merken echt dat een combinatie van deze maatregelen tot goede resultaten leidt bij zeugen. Dat verdient opvolging!”

Beheer
WP Admin