‘Ze kan alles, trekt de overall aan en gaat aan de slag’
Wonen en werken op hetzelfde erf. Wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Jaring en Lotte Brunia vertellen wat dat voor hen betekent.
Jaring
‘Lotte kan alles, trekt de overall aan en gaat aan de slag. Dat werd meteen in het begin van onze relatie al duidelijk toen ik vlak na onze eerste date ziek werd en hele heftige spierpijn had. Wat dit toen is geweest, weten we tot op de dag van vandaag nog steeds niet, maar mijn bloedwaardes waren vergelijkbaar met iemand die net een marathon heeft gelopen. Omdat ik toen even niks kon, is Lotte hier op de boerderij gekomen en eigenlijk sindsdien niet meer weg gegaan. Ze heeft mij bij alles geholpen. Jaren later kreeg ik de ziekte van Weil en lag ik ook weer in de lappenmand. Toen ik in 2020 de pezen in mijn hand beschadigde bij het klauwbekappen, was Lotte in verwachting en kon mijn personeel gelukkig alles oplossen. In dat soort situaties merk je pas hoe kwetsbaar je bent.
Onze biologisch-dynamische boerderij met ‘eetbaar erf’ staat centraal. Hier hebben we samen een hele duidelijke visie op. Vandaaruit zijn er vertakkingen zoals de boerderijwinkel, Lotte’s praktijk in kruidengeneeskunde en mijn coachingsactiviteiten. We geven elkaar de ruimte om onszelf te ontwikkelen. Ik wordt heel blij van mijn eigen fokkerij van Fries Roodbont vee en het werk op de boerderij. Ik volgde een opleiding tot coach, omdat ik het leuk vind om andere boerenondernemers te helpen.
Ik ga op wintersport, zij naar Ibiza. Dat moet kunnen
Lotte is wat rustiger dan ik, maar ook extraverter. Ze nodigt altijd iedereen uit aan onze lange keukentafel. Je blijft twee verschillende mensen die verschillend zijn opgegroeid. Ieder met een eigen mening en perspectief. We kunnen onszelf zijn en geven elkaar de ruimte en daar hoort ook tijd voor jezelf bij. Ik ga graag op wintersport. Lotte is afgelopen jaar met vriendinnen naar Ibiza geweest. Dat moet kunnen, vind ik.
We hebben flexibel personeel om ons heen verzameld aan wie we het werk op de boerderij met vertrouwen kunnen overlaten. Dat geldt ook voor de oppas voor onze vijf kinderen. De boerderij en het erf is één geheel. De kippen scharrelen hier vrij rond en mijn kinderen spelen er ook. Ik vind het heerlijk om ze tijdens het werk om me heen te hebben. De traptrekker staat hier naast de grote trekker in de schuur.”
Lotte
“Jaring is nogal gehaast, soms te rigoureus, maar ook erg energiek en een harde werker. Ik ben een meisje uit de stad. Ik ging vroeger graag met mijn opa mee op pad naar zijn groentetuin met ook wat dieren. Geweldig vond ik dat. Mijn voorliefde voor natuurlijk eten en het zelf verbouwen van groente heb ik van hem. Later heb ik van een jager geleerd hoe ik kippen moet slachten en ben ik ook nog imker geworden. We eten nu onze eigen geteelde groenten en het vlees van eigen koeien. Dat smaakt zoveel lekkerder.
In de lente is het hier op de boerderij een waar paradijs, zo mooi is de natuur dan. Naast hard werken is het dan ook echt genieten hier. Samen met ons personeel, dat we veel vertrouwen geven, vormen we eigenlijk één grote familie. Iedereen kan hier dan ook altijd aanschuiven. Deze schil van vertrouwde mensen om ons heen is heel belangrijk, het zorgt ervoor dat we het hier los kunnen laten als dat nodig is.
Als je een ruzie niet bij kunt leggen, heb je geen goede relatie
We gedijen goed op chaos. Met onze vijf kinderen en de boerderij is geen dag hetzelfde. Zeker in de zomer, dan zitten we in de hoge versnelling met veel pasgeboren kalfjes die moeten worden gevoerd. Op het land is het dan druk met maaien en kuilen. Natuurlijk maken we wel eens ruzie, maar dat leggen we dan altijd snel weer bij. Kun je dat niet, dan heb je geen goede relatie vind ik. Omdat je hier op het erf altijd aan staat, trekken we om te ontladen graag met ons gezin er op uit met onze camper.
Ik heb mijn eigen plekje gevonden op ons biologisch-dynamische bedrijf. Na het afronden van mijn studie kruidengeneeskunde ben ik een praktijk aan huis gestart. Ik heb geleerd over ziektes en klachten en met welke natuurlijke remedies die kunnen worden behandeld. Er groeiden al veel planten op het erf, de rest heb ik aangeplant. Van de kruiden maak ik zelf middelen voor mijn cliënten. Zalven, tincturen of balsems, die ondersteunen bij herstel. Soms pas ik het ook toe bij koeien met bijvoorbeeld klauwproblemen. De klei die ik erin verwerk, trekt alle ellende eruit en de kruiden helpen herstellen. We boeren met de natuur en geven de koeien de tijd om beter te worden.”