Ausnutria produceert en verkoopt flesvoeding, op basis van zowel geitenmelk als biologische koemelk, onder de merknamen Kabrita en Neolac. – Foto: Misset RundveeNieuws

Winst Ausnutria kwart lager ten opzichte van 2022

De winst van Ausnutria Dairy Corporation is afgelopen jaar, ten opzichte van 2022, met een kwart gedaald naar €22 miljoen. Het bedrijfsresultaat kwam uit op €59,8 miljoen, een daling van een kleine 9%. De omzet daalde met 11,7% naar €931 miljoen.

Net als een aantal andere internationaal opererende zuivelondernemingen ondervond ook Ausnutria hinder van valutaontwikkelingen. Dit had een negatieve invloed op omzet en resultaten van 6%. De reorganisatiekosten die in 2023 zijn meegenomen, bedragen €6 miljoen.

Ausnutria kampt met de gevolgen van een gedaalde vraag naar baby- en kindervoeding in China, haar belangrijkste markt. Dit heeft een significant effect op de resultaten. Afgelopen jaar wist Ausnutria te groeien op andere markten, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Ook werd er gereorganiseerd. Zo is de productiecapaciteit in Leeuwarden verlaagd en sluit de fabriek in Ommen eind dit jaar haar deuren. Ook vervallen er arbeidsplaatsen in de fabriek in Kampen.

Ausnutria ziet kansen voor nieuwe producten en markten

Ausnutria werkt aan een herijking van de bedrijfsstrategie. Kostenbesparingen en efficiëntieverhoging zijn daarin speerpunten. De onderneming ziet veel kansen voor nieuwe producten en nieuwe markten, in het bijzonder voor producten op basis van geitenmelk. De onderneming noemt het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en India interessante markten.

De zuivelonderneming verwacht dat de geboortecijfers in China komende jaren weer iets toenemen. Producten voor de Chinese markt moeten voldoen aan strikte regels en wetten, die vorig jaar verder zijn aangescherpt. Ausnutria heeft haar merken voor deze markt inmiddels opnieuw geregistreerd en ziet goede kansen om haar positie op de Chinese markt te versterken, in het bijzonder met producten op basis van geitenmelk.

De bouw van de nieuwe fabriek in Heerenveen is afgerond. De productielocatie is eind dit jaar commercieel operationeel. Sinds eind 2021 is de Chinese zuivelgigant Yili de grootste aandeelhouder van de Ausnutria Dairy Corporation.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin