Foto: Canva RundveeColumn

‘Wie bepaalt het aanbod?’

Veel van ons voedsel komt van over de grens, waar andere productiemethoden zijn toegestaan. In een ideale wereld zouden consumenten op basis van transparante informatie – en niet op basis van prijs – bewust moeten kunnen kiezen. Maar: wie bepaalt het aanbod?

Veel supermarkten, maar ook horecaslagers en zelfs ambachtelijke slagers verkopen buitenlands (rund)vlees. Vaak als onderdeel van het totale assortiment, maar soms is geïmporteerd rundvlees het enige dat zij aanbieden.

Een biefstukje uit Australië heeft toch al snel zo’n 15.000 kilometer gereisd voordat het in Nederland bij iemand op het bord belandt. Daar kun je iets van vinden in termen van foodmiles, maar als dit vlees onderscheidend anders is dan het vlees dat wij hier produceren, is er wel degelijk een markt voor.

Groeibevorderaars

Nederlandse bedrijven importeren ook rundvlees uit landen waar groeibevorderaars wettelijk zijn toegestaan. In het vlees is hier niets van terug te vinden en op de documenten bij het vlees ook niet. Het vlees is geproduceerd volgens de wetgeving van het land van herkomst.

Op ons vleesveebedrijf kregen we recent nog controle van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij testen niet alleen het vlees aan de slachtlijn op stoffen die in Nederland al jaren verboden zijn, zij nemen ook urinemonsters af. In het haar van runderen en in de urine vind je ieder spoor van gebruikte middelen gegarandeerd terug. Zelfs van maanden geleden. Een extra zekerheid voor consumenten die voor Nederlands rundvlees kiezen, waar zij zich waarschijnlijk niet van bewust zijn.

Voor geïmporteerde producten gelden de regels van het land van herkomst

In Nederland is de regelgeving en de handhaving voor alle voedsel en planten zeer strikt geregeld. Van antibiotica tot gewasbescherming, en van dierenwelzijn tot het transport. Voor geïmporteerde producten gelden de regels van het land van herkomst. Regels die de gemiddelde consument niet kan weten, laat staan kan controleren.

De afspraken die in het buitenland gelden voor bijvoorbeeld biologische landbouw, zijn voldoende om er, eenmaal geïmporteerd, ook een Nederlandse bio-sticker op te mogen plakken. Dat wil dus niet zeggen dat de producten ook aan de Nederlandse regels voor biologische productie voldoen. Die indruk wordt wel gewekt.

Ideale wereld

In mijn ideale wereld krijgen consumenten alle informatie die nodig is om zelf een bewuste keuze te kunnen maken, die past bij wat zij belangrijk vinden met betrekking tot de productie van hun voedsel. Deze informatie is dan uiteraard onafhankelijk gecontroleerd, volledig transparant en bevat alle kernwaarden over de productiemethode die onderling met elkaar te vergelijken zijn. De P van prijs zou in deze Utopia van ondergeschikter belang worden.

De vraag die overblijft is: wie bepaalt het aanbod? Is dat de consument, of zijn dat de slagers, horeca-ondernemers en de supermarkten?

Reacties

  1. Beste Mpt vestjens. Zo’n goeie 25 jaar geleden had de Canadian Cattlemen’s Association ter afsluiting van hun jaarlijkse bijeenkomst hun steak dinner. De steaks waren allemaal zo taai als schoenleer. Dat was presies wat nodig was om de vleesveehouderij vanuit de top een meer “duurzame” richting op te sturen. Met man en macht werd gewerkt aan de kwaliteit van de vleesvee stapel. Dat is goed te zien in de kwaliteit van het vlees dat tegenwoordig overal te koop is. Je kunt een taai stuk vlees maar 1 keer marketen met een hoop stickers van de Nederlandse vlag en wat geschreven poeha. De volgende keer trapt de consument daar alleen in waneer ze bagger gewend zijn. Vlees verkopen van de kwaliteit zoals in de foto hierboven moet je alleen doen in de vorm van gehakt. Wat betreft de regelgeving rondom exports naar de EU is het zoals ik hierboven al heb beschreven.

  2. Beste Anita. Het rundvlees wat van buiten de EU de EU en Zwitserland binnen komt moet voldoen aan de eisen van de EU. Al het vee wat voor de EU geslacht wordt hier in Canada is daarom altijd vrij van synthetische hormonen en groeibevorderaars! De slachthuizen worden geinspecteerd door delegaties van de EU en het slachtvee voor Europa zit in een apart programma. Uiteraard zal ook de EU het geimporteerde vlees testen bij binnenkomst en terug sturen naar het land van herkomst mocht het niet aan de Europese eisen voldoen.

    1. Dat is knap dat jij dat denkt en daarlangs ook erg naïef.
      Niks zo controleerbaar voor dierenwelzijn en voedselveiligheid als verzorgd door onze eigen boeren en boerinnen. Wederom een goed stuk Anita !!! Het wordt tijd dat hier eens wat ogen open gaan voordat we straks helemaal afhankelijk zijn van het buitenland waarvan je je op zijn minst mag vragen of je daar iedereen op de blauwe ogen mag geloven.

  3. De aanbieder (retail) kan de vraag sturen door middel van reclame en prijs. Voor veel consumenten in de huidige maatschappij, waar een dak boven je hoofd en de vaste lasten zo hoog zijn dat voor hun voedsel alleen nog de het bedrag op de pinpas de voedselvraag kan beinvloeden. Ik bedoel hiermee aan te geven dat in heel veel gevallen de bankrekening de vraag stuurt en hiermee komen alleen de goedkope producten in aanmerking, ook als de retailer deze producten buiten beeld laat.
    De plannen van Timmermans en zijn Groene vriendjes zullen al vanwege het ontbreken van financieen bij een grote groep consumenten neer komen op GEEN verbetering van het boeren inkomen.

    1. Als de huidige maatschappij blijft vasthouden aan alle groene onzin , klakkeloos de media volgt en zelf niet nadenkt dan zal straks sowieso alles onbetaalbaar worden. We betalen met allen de windmolens, de zonneparken op de goede landbouwgrond. Waanzin ten top, er zijn tenslotte daken genoeg waaronder bij veel industrieterreinen. Daar waar het nodig is.
      Logisch denken blijkt moeilijk of zouden ze niet willen denken daarboven? Klakkeloos achter EU regels aanlopen….
      Echter, zolang de bevolking zelf niet opstaat of zelf gaat nadenken zal het blijven doorgaan.

Beheer
WP Admin