Wetenschappers op het gebied van dierenwelzijn zijn zeer kritisch over het wijzigingsvoorstel voor de Wet dieren van demissionair landbouwminister Piet Adema om het dierenwelzijn te verhogen. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Wetenschappers dierenwelzijn zeer kritisch over wetswijziging Adema

Wetenschappers op het gebied van dierenwelzijn zijn zeer kritisch over het wijzigingsvoorstel voor de Wet dieren van demissionair landbouwminister Piet Adema om het dierenwelzijn te verhogen. Het voorstel moet het in 2021 aangenomen amendement van de Partij voor de Dieren vervangen, dat stelt dat dieren niet aangepast mogen worden aan het veehouderijsysteem, maar dat het systeem aangepast moet worden aan de dieren.

Het voorstel van Adema is volgens dierenwelzijnsonderzoeker Fleur Hoorweg van de Wageningen Universiteit en emeritus-hoogleraar Dier en Samenleving Elsbeth Stassen van dezelfde universiteit niet alleen te weinig concreet, het richt zich ook te eenzijdig op de huisvesting van dieren. Er zou volgens de wetenschappers ook meer aandacht moeten zijn voor voeding, fokkerij en management om het dierenwelzijn te verbeteren.

De wetenschappers tonen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer weinig vertrouwen in het wijzigingsvoorstel van Adema, omdat concrete maatregelen ontbreken. Stassen vindt het voorstel in de huidige vorm niet geschikt om de motie Vestering te vervangen. Bas Rodenburg, hoogleraar dierenwelzijn aan Universiteit Utrecht, vreest dat er zonder concrete invulling weinig zal gebeuren.

Concrete voorstellen

Inspecteur-generaal Gerard Bakker van NVWA staat lijnrecht tegenover de wetenschappers. “Het amendement Vestering gaat, hoe goed bedoeld ook, geen oplossing bieden voor het verbeteren van het dierenwelzijn. Het biedt geen basis om overtreding vast te stellen en om te handhaven. De Nota van wijzigingen doet dat wel”, vindt Bakker. Hij doelt er met name op dat er hierdoor via Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB‘s) concrete regels kunnen worden opgenomen.

Ook voorzitter Elbert Roest van het Convenant Dierwaardige veehouderij, LTO en POV zijn voor het voorstel van Adema. Ze pleiten daarbij om het snel voortzetten van het convenant. Dat kan volgens LTO’er Jeannette van de Ven nog dit jaar in werking treden. De sectororganisaties zijn erg bezorgd over nieuwe strenge wettelijke normen voor dierenwelzijn. Dit omdat daarmee de marktwerking voor een hogere prijs voor hoogwaardigere producten verdwijnt.

Landbouwminister Adema komt naar verwachting vrijdag met concrete voorstellen om het dierenwelzijn op korte termijn te verbeteren via AMvB‘s. De Tweede Kamer debatteert maandag over de Wet dieren.

Reacties

 1. als een boer niet goed voor zijn vee is, heeft hij geen goede productie….. kun je wel ( alle emoties en alle zielige menselijke zaken mee laten spelen, het blijven beesten/dieren met geheel andere begrippen als mensen ) altijd op de stoel van die boer gaan zitten, en het moet praktisch uitvoerbaar zijn,. boeren doen dit al zo lang er mensen zijn, en hebben hart voor hun dieren.. de politiek blijft maar dicteren… buiten nederland dan ook de zelfde regels. van de eeg moeten er veel minder regels komen ,daarom zijn de boeren o.a. aan het staken…. ik vraag me af wat bent u aan het doen denhaag????? volgens mij zijn er nogal wat grotere problemen die een oplossing vragen in nederland en eureopa ????? dit geneuzel is eigenlijk weggegooide tijd….

  1. als je emoties en het “gevoel”van ons mensen in wetten ten opzichte van dieren gaat vast leggen gaat dat veel te ver….. denk aan dat je geen vlieg meer mag dood slaan…. altijd water beschikbaar ( als een hond of kat geen drinken meer heeft om 3 uur op een flatje in den haag, en het baasje is nog aan het werk komt om 5 uur thuis, krijgt hij daar een taakstraf voor. wat zijn we aan het doen????

  2. kalveren bij de koe??? gaan we de dames als ze een kind gekregen , als ze naar kantoor gaan hun kroost op hun borst meedragend. en zonder pamper(hebben kalveren ook niet tot hun beschikking) bij elke huilbui, hun borst tot hun kroost ter beschikking stellen. vervolgens met bijvoorbeeld 12 kinderen kruipend, plassend ,poepend over de grond van het kantoor verblijven??? dit allemaal in verplichte wetten vast leggen???? over emoties gesproken …. den haag ga wat nuttiger doen…

  3. kalveren vanaf zeven dagen niet meer apart huisvesten?? als we de kalveren eerder bij elkaar doen (emotioneel volgens denhaag beter) krijgen we meer urine drinkers ( zijn kalveren die bij elkaar zuigen aan de navel) en navelontstekingen… kalveren langer apart huisvesten geeft minder besmettingen( denk aan coccidiose, diarree, coli enz…) en niet de zelfde melkhoeveelheid kunnen verstrekken…

  4. onthoornen van vee, heb in vroegere dagen genoeg kalveren en koeien mee onthoornd… kwamen we bij die boer had hij er al een stuk of zeven vast staan, zei die boer eerst deze rotzakken/ stoters/ koningen, ze verruineren de hele koppel. geen een koe mag langs die koningen om te eten of te drinken, die zijn zo bang. kijk maar, ze hebben bloeduitstortingen op hun zijkant van die horens…

  5. de aanvoerdatum van kalveren minimaal 28 dagen naar de vleesveehouderij, het begint een beetje op emotionele /zielige, haagse kalender landbouw te worden… de sector is zelf capabel genoeg om die kalveren te vervoeren die daarvoor geschikt voor zijn op dat moment…( dit noemen ze het vak, veehouder) … politiek ga alstublieft niet op de stoel van de veehouders zitten. (vergelijkbaar, om een emotioneel vervoers /reisverbod van baby s jonger dan 28 dagen wettelijk in te stellen.)

  6. als de partij ” voor” de dieren zo veel op heeft met dieren ( wezijnswet???) , waarom heeft die partij inclusief heer graus pvv, nooit ingegrepen in het honger leed ( van hongerpijn sterven ) ,van die dieren in de oostvaardersplassengebied??? inclusief het lijden van dieren die door die “leuke” wolf levend opengscheurd zijn? het is en blijft een streven van die partijen, om de veehouderij uit nederland te verbannen, dit gaat geheel niet meer over dierwelzijn…

  7. de pvdd is er eigenlijk allen maar op uit om de veehouderij in nederland zo veel mogelijk te dwarsbomen en te verbieden , kunnen de hoofdpersonen van de pvdd, koffeman en de ex van mevrouw thieme hun vega bedrijven laten floreren…. (eigenbelang staat hoog in het vaandel)

  8. de groot d66 wil grotere stallen, maar de stikstofuitstoot mag niet toenemen ( staat in de nieuwe wet ) …. juist die neemt met een groter vloeroppervlak toe.. mede door de gaan verbieden van de aloude grupstal die het minste uitstoot van alle stallen heeft.( dit is weer het paard achter de wagen spannen) tjeerd blijft een fantast/theoreticus ,maar hij blijft maar doordrammen en dicteren.. iedereen wil met een goedgevoel en geweten eten volgens de groot … iedereen en de boeren zelf ook, dat zijn mensen van de practijk en doen dat al jaren…. boeren zijn echt niet gek, ze kiezen uit de minst kwade beslissingen om hun vee zo goed mogelijk te verzorgen en te behandelen immers dierleed is pijn, en dat geeft minder productie, met het gevolg minder inkomsten..

Beheer
WP Admin