Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Weersomstandigheden maken maisoogst moeilijk

De regenval zorgt op sommige plekken in Nederland voor een moeilijke maisoogst. Vooral uit Noord-Holland en Friesland komen berichten dat de natheid het moeilijk maakt de mais van het land te halen.

In de rest van Nederland lijkt het enigszins mee te vallen. De grondsoort, hoeveelheid regen, afwatering en ligging van het perceel zijn factoren die meespelen in hoe nat en begaanbaar de grond is. Op sommige plaatsen moeten er rupsdumpers of hakselaars met rupsbanden aan te pas komen, zoals een bron in Friesland meldt. Andere loonwerkers rijden met dubbellucht en kleine hoeveelheden mais in de kar.

Vertraging oogst

Een loonwerker in Noord-Holland laat weten dat zijn aangedreven assen van de karren erg handig zijn op de natte percelen. Op de erg natte stukken moesten trekkers of hakselaars worden losgetrokken. De platgewaaide mais door de wind van de afgelopen tijd zorgt ook voor vertraging in de oogst.

Het verschilt per loonwerker of er wordt doorgereden tijdens regenachtige dagen. Sommige rijden door, omdat de boer de mais zo snel mogelijk alles van het land af wil hebben om verdere windschade te voorkomen, andere boeren wachten liever droger weer af om schade aan de grondstructuur zoveel mogelijk te voorkomen.

Beheer
WP Admin