Waar een wil is, is een weg
Een nieuwe bestemming is niet zomaar gevonden. In Annen, Drenthe, vond NVM-makelaar Harry Nijborg een oplossing waar alle partijen beter van worden. “Er is altijd iets te regelen.”
Hendrik Dekker was toe aan iets nieuws. In plaats van dag-in dag-uit voor de koeien te zorgen wilde de veehouder uit Annen nu aardappels, bieten en mais verbouwen. “Akkerbouw is seizoensgebonden”, vertelt Dekker. “Het is ook hard werken, maar er zijn ook periodes van rust. Op een bepaalde leeftijd is dat geen overbodige luxe.”
Het zijn roerige tijden voor boeren in Nederland. Maar de stikstofcrisis biedt ook kansen. “Ik heb geen opvolger, dus in mijn geval zou een uitkoopregeling nog niet zo gek zijn geweest”, gaat Dekker verder. ”Maar ik ben geen piekbelaster, dus die vlieger ging niet op.”
Vrijstelling
Echter is de boer uit Drenthe is wel een PAS-melder. Als agrariër met een beperkte stikstofdepositie waren zij aanvankelijk vrijgesteld van de vergunningsplicht. Tot een uitspraak van de Raad van State in 2019 een streep door de vrijstelling trok, waardoor ze nu tussen wal en schip terecht zijn gekomen. “Er zijn ongeveer 120 PAS-melders in Drenthe”, legt NVM-makelaar Harry Nijborg uit. “De provincie zit met deze groep in de maag. Want ze hebben niets verkeerd gedaan, maar voldoen vaak ook niet aan de voorwaarden om een vergunning te krijgen.”
Als eigenaar van Agriplaza, makelaars en taxateurs werkzaam in Drenthe, Friesland, Groningen en Overijssel, is Nijborg zowel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het buitengebied, als in Den Haag. “Er is altijd iets te regelen”, stelt Nijborg.
Puzzelen
Samen met dhr. Dekker zette de NVM-makelaar alle opties op een rijtje. “Het was even puzzelen”, gaat Nijborg verder, “maar al vrij snel kwam er een mogelijkheid om middels een kavelruil in de buurt te schuiven met percelen waardoor er op een mooie locatie een kavel beschikbaar kwam.”
Met oog op de kavelruil werd de verkoop van het melkveebedrijf de beste optie, aldus de NVM-makelaar. “Dhr. Dekker had de onderneming het liefst overgedaan aan een andere boer. Maar ondanks dat de onderneming een basisreferentie had, omdat er reeds voor 1994 op die plek koeien werden gehouden, is het tegenwoordig lastig voor banken om tot financiering over te gaan.”
Provinciale opkoopregeling
Nijborg zocht verder en vroeg zijn contacten bij Prolander over de mogelijkheden. ”Zij vertelden mij dat er een tijdelijke provinciale opkoopregeling bestond voor PAS-melders, waarbij de provincie Drenthe een beroep kon doen op de landelijke LBV-regeling.”
Een goede makelaar heeft de ervaring en kent de regelgeving
De regeling leek dhr. Dekker op het lijf geschreven, ware het niet dat de deadline enkele weken weg was. “We hebben toen heel snel gehandeld”, vertelt Nijborg. ”Maar het is gelukt, en we hebben net voor de deadline de deal rond gekregen.”
Zelf lukt dit je nooit
Alle partijen zijn tevreden. De provincie kan een PAS-melder van de lijst halen, en dhr. Dekker maakt gebruik van de door de overheid geboden herinvesteringsmogelijkheden om een doorstart te maken als akkerbouwer op een nieuwe locatie. Zijn huis, dat buiten de verkoop is gehouden, deed hij over aan zijn broer, middels een kavelruil, en de bijgebouwen worden op kosten van de provincie gesloopt. “Een goede makelaar heeft de ervaring en kent de regelgeving”, sluit dhr. Dekker af. “Zelf lukt dit je nooit.”