Voormalig minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen met het nieuwe trekkerkenteken. - Foto: Valerie Kuypers MechanisatieNieuws

Waar bestel ik mijn kentekenplaat?

Na de registratie stuurt de RDW een kentekencard en aansluitend de meldcode. Maar hoe kom je vervolgens aan een kentekenplaat? En welke formaten zijn er verkrijgbaar voor landbouwvoertuigen? Dat lees je in dit artikel.

Een kentekenplaat bestellen in Nederland kan alleen bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Deze erkende fabrikanten zijn te herkennen aan het RDW-erkenningsschild en een sticker met de tekst ‘afgifte kentekenplaten’. Vaak zijn dit automateriaalhandelaren als Brezan of Technische Centrale. Sinds dit jaar zijn er ook veel mechanisatiebedrijven aangesloten bij de RDW, het is ook mogelijk via deze bedrijven platen te bestellen.

Kentekencard, meldcode en identiteitsbewijs

Voor het aanvragen van een kentekenplaat moet je de volgende documenten kunnen overleggen. De kentekencard, de meldcode en identiteitsbewijs. Als één van deze documenten ontbreekt, kun je geen kentekenplaat bestellen. Dit is om fraude met kentekens te voorkomen.

Online bestellen niet mogelijk

Om vervalsing tegen te gaan, is het volgens de RDW verboden om online kentekenplaten te verkopen. Een kentekenplaat vervangen of aankopen moet fysiek gebeuren bij een erkende kentekenplaatfabrikant van het RDW. Op de website van de RDW staat een lijst met alle bedrijven waar je een nieuwe kentekenplaat kunt kopen. Online kunnen er wel kentekens besteld worden met korte teksten of woorden. Echter zijn deze online bestelde platen niet gecertificeerd.

3 verschillende formaten

Kentekenplaten voor landbouwvoertuigen zijn er in drie verschillende afmetingen. Dit zijn formaten die verkrijgbaar zijn voor landbouwvoertuigen: 520 x 110 mm (bekend van auto’s) 340 x 210 mm en de 210 x 143 mm (motorfiets)

Historische plaat voor 1978

Als duidelijk is dat het bouwjaar een trekker vóór 1978 is, is er de mogelijkheid om een historisch blauwe kentekenplaat aan te vragen. Ook deze kentekens zijn verkrijgbaar in drie verschillende formaten.

Reacties

  1. 3ba5ffcc. Een gele van de tank. Dan is die voor de zekerheid geregistreerd met het oog op de toekomst als er eventueel dan nog andere eisen komen. En met een witte mag je maar max 25km/uur.

  2. Wie weet welke plaat er moet op de bemester achter de tank.
    Een witte van de trekker, een witte van de tank of de gele van de tank.
    RDW wist het in elk geval niet.

    1. Op de zodebemester/sleepvoetbemester moet hetzelfde kenteken op als de tank maar dan met een witte achtergrond.

Beheer
WP Admin