Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

VVD en GroenLinks: maak einde aan hobbypacht

Er moet een einde komen aan de pacht van landbouwgrond, die alleen hobbymatig wordt gebruikt. Dat is een element van een gezamenlijk plan dat Kamerleden Laura Bromet (GroenLinks) en Thom van Campen (VVD) woensdag aan minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) aanbieden.

VVD en GroenLinks slaan de handen ineen en dat is op zich bijzonder. “Hoewel wij fundamenteel van mening verschillen met de VVD op het gebied van landbouwtransitie en natuurbeheer, trekken we nu samen op”, stelt Bromet.

Kamerlid Van Campen zegt dat boeren behoefte hebben aan langjarige zekerheid. Dat moet de overheid regelen. “Wetten en regels moeten het voor pachters en verpachters aantrekkelijk maken om te investeren in verduurzaming van de landbouw”, zegt hij.

Tegengaan van hobbypacht

Kamerlid Laura Bromet zegt dat de pacht kan worden ingezet om “natuur en boeren verder te helpen.” Volgens haar biedt het VVD-GroenLinks-plan boeren de mogelijkheid om massaal en gemakkelijk over te schakelen naar natuurinclusieve landbouw en natuurbeheer. “Dit is goed voor de natuur en voor onze boeren.”

Van Campen en Bromet hebben een zes-puntenplan opgesteld. Het plan sluit in grote lijnen aan bij wat pachters en verpachters al hebben afgesproken. Het tegengaan van hobbypacht is daar ook een element van.

Handhaven op illegale pachtconstructies

VVD en GroenLinks willen handhaving op illegale pachtconstructies. Het doel daarvan is om agrarische grond beschikbaar te houden voor agrarische ondernemers.

De beide partijen vinden dat subsidies, kortingen en andere stimulansen voor natuurbeheer terecht moeten komen bij degenen die het werk doen. “Boeren die natuurdiensten leveren krijgen de beloning waar ze recht op hebben”, aldus VVD en GroenLinks.

Zij gaan daarmee tegen de opvatting in van minister Piet Adema. Die eerder deze week een brief naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin gaf hij aan dat hij het geen probleem vindt als natuurorganisaties subsidies opstrijken voor grond die ze in pacht geven bij boeren, zolang dat maar in de pachtprijs is verdisconteerd.

Overheid moet goede voorbeeld geven

In de pachtprijs moet ook rekening houden met eisen op het gebied van bodem of water. Als gedurende de pacht ander beheer wordt gevraagd, “moeten die ook aanvullend worden opgenomen in de pachtovereenkomst – met mogelijk gevolgen voor de pachtprijs”, aldus beide partijen.

De overheid moet zelf het goede voorbeeld geven, zeggen Van Campen en Bromet. “Eenjarige pacht wordt niet langer de regel, maar de uitzondering”, stellen de Kamerleden.

Reacties

  1. Hoever zijn we nog verwijderd van een totalitair systeem in Nederland? Mogen eigenaar en gebruiker / pachter niet samen bepalen wat e rmet de grond gebeurt zolang het binnen de pachtnormen is? Nee GL wil bepalen hoe er voldoende grond over blijft na de Vergroening, die vele duizenden hektares grond aan d elandbouw onttrekt. Dit zal nooit door de recreatie pacht kunnen worden opgevangen. Dat VVD hier in mee gaat, doet bij mij de vraag rijzen “Wat levert het de VVD politiek op”?

Beheer
WP Admin