Glazige suikerbiet als gevolg van vorst. -Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Vorstschade in oostelijke suikerbieten

Cosun Beet Company haalt bevroren bieten met voorrang op

In het weekend van 18-19 november heeft het flink gevroren terwijl er nog bieten op het land stonden. Vooral in het midden en oosten van Nederland ging de temperatuur fors omlaag naar wel -10 aan de grond. Met name in de Achterhoek en op de Veluwe zijn meerdere percelen bieten met vorstschade. De oogst is daarom op verschillende plaatsen even stop gezet. Bieten in de hoop rijden die deels bevroren zijn raadt Cosun Beet Company ernstig af. Het risico op snel achteruitgaan van de kwaliteit is zeer groot.

Bieten met vorstschade kunnen met de huidige leveringsvoorwaarden niet geleverd worden. Cosun geeft betreffende telers de mogelijkheid de bieten onder bijzondere voorwaarden-vorstschade te leveren. De bijdrage daarvoor is € 7 per ton netto bieten, deze worden dan met voorrang verladen. Aanmelding kan tot 1 december bij de agrarische dienst. Vorstschade is vooral gevonden op lichte zandgrond en in bieten met weinig blad.

Geen tijd meer verliezen

Na het vorstweekend moest nog 31.000 hectare bieten gerooid worden. Veel loonwerkers hebben nog een druk programma. De weerkaarten laten op de korte termijn relatief gunstig weer zien. De kans is echter groot dat in de loop van december de winter toeslaat en een tijd aanhoudt. Het is volgens Cosun belangrijk nu geen tijd meer te verliezen en de niet-bevroren of niet-aangetaste bieten zo snel mogelijk te rooien.

Opbrengstverwachting iets omhoog

Het suikergehalte bereikte vorige week het gemiddelde niveau van 17%. Het tarrapercentage is opgelopen naar ruim 10%. De gerealiseerde opbrengsten vallen nog iets mee. Op basis hiervan is de opbrengstverwachting nog iets gestegen van 14,8 naar 14,9 ton suiker per hectare.

Beheer
WP Admin