Dit perceel akkerland ten westen van Arnhem is er klaar voor. - Foto: Jan Vullings AkkerbouwOpinie

‘Voorjaarswerk knelt: stem af met je loonwerker’

Opnieuw beleven we een bijzonder voorjaar. Nu geen droogte en hoge temperaturen, maar veel nattigheid en lage temperaturen. Gevolg is een grote achterstand bij het voorjaarswerk. Er is nauwelijks nog iets gebeurd.

Normaal is rond deze tijd meer dan 90% van de bieten gezaaid en zit een flink deel van de mais in de grond. Dat gaat enorm knellen straks. Daarom roept Cumela – de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra – boeren op om de planning tijdig af te stemmen met de loonwerker. En het bedrijf ruimte te geven om zelf een zo efficiënt mogelijke planning te maken.

Overvolle planning loonwerk

De achterstand in het werk is inmiddels landbouwbreed. Het bemesten van de wintergranen knelt en op veel percelen is het gewas al zo ver ontwikkeld dat bemesting met dierlijke mest nog maar moeilijk of niet meer mogelijk is, stelt Cumela. Veel aardappels moeten nog gepoot en op het maisland moet vrijwel alles nog gedaan: vernietigen van het vanggewas tot het bemesten, ploegen, zaaibed maken en zaaien. Ondertussen groeit het gras door en dreigt de zo belangrijke eerste snede samen te vallen met het zaaien van mais. Al met al zijn de Cumela-bedrijven al anderhalve maand aan werkbare dagen kwijt. Dagen die niet meer ingehaald kunnen worden.

Deze ontwikkelingen leiden tot overvolle planningen bij Cumela-bedrijven. Zodra het weer beter is en het land bekwaam, moet alles tegelijk gebeuren. Dit drukt extra door de beperkte beschikbaarheid van medewerkers. Net als in veel andere sectoren is er ook in de loonwerksector een gebrek aan personeel. De Cumela-bedrijven merken ook dat personeel steeds minder bereid is om dag en nacht te werken.

Van werken op te natte grond wordt niemand beter

De verschillende werkzaamheden concurreren onderling ook, omdat de benodigde trekkers en werktuigen beperkt beschikbaar zijn. Er wordt van de planning bij de loonwerkers zeer veel gevraagd om alle werkzaamheden rond te krijgen. In regio’s waar loonbedrijven juist vanwege het vele piekwerk het agrarisch loonwerk vaarwel hebben gezegd, zal dit extra knellen.

Daarom doen we een oproep aan alle klanten van de loonwerkers. Stem werkzaamheden goed met elkaar af, blijf met elkaar communiceren en voeg je zo veel mogelijk naar de planning van het Cumela-bedrijf.

Naar planning loonwerker voegen

Accepteer dat je wat later aan de beurt bent als het land bij jou nog niet geschikt is om te bewerken. Je loonwerker kent het gebied en de grond en kan de beschikbare tijd zo optimaal benutten en de werkzaamheden snel uitvoeren. Van werken op te natte grond wordt niemand beter. Dat kost tijd, brandstof en geld.

Te natte grond kost tijd, brandstof en geld

Beschikbare capaciteit en personeel kunnen zo slim mogelijk worden ingezet door de planning aan het Cumela-bedrijf te laten. Inplanning van het te bewerken, in te zaaien of te poten areaal kan dan zo efficiënt mogelijk. Hoe minder logistiek tussen het werk, hoe meer hectares per dag gedaan kunnen worden. Bovendien krijgen de medewerkers dan de rust die ze verdienen en waar ze recht op hebben. Nodig ook om hen in de toekomst voor dit werk te behouden. Je loonbedrijf denkt graag met jou en je collega’s mee, maar denk ook met je loonwerker mee. Samen krijgen we het werk gedaan.

Dammie van der Poel, loonwerker in Oude Ade en voorzitter van de sectie Agrarisch Loonwerk bij Cumela.

Beheer
WP Admin