Foto: ANP PluimveeAchtergrond

Vogelgriep heeft impact op alle schakels

De vogelgriepuitbraken in Nederland raken allereerst en het meest pluimveehouders, maar ook alle andere schakels in de keten worden geconfronteerd met de gevolgen. Zeker nu de uitbraken het hart van de Nederlandse pluimveehouderij treffen. De Gelderse Vallei is het meest pluimveedichte gebied van Nederland.

Het is vooral onzekerheid die heerst: waar gaat dit naartoe? Losse, opzichzelfstaande uitbraken hebben gevolgen, maar veel betrokkenen in de pluimveeketen kunnen zich ook nog levendig rampjaar 2003 herinneren. Toen greep het virus als een lopend vuurtje om zich heen en moest uiteindelijk een derde van de Nederlandse pluimveestapel geruimd worden.

Het is klein leed vergeleken met ander leed van bedrijven die geruimd moeten worden

“Natuurlijk heeft het impact op iedereen,” zegt Jan Vroegindeweij, directeur van kuikenbroederij Het Anker. “Los van de spanning, is er vertraging met het uitleveren van koppels jonge hennen. In de Gelderse Vallei is dit nu geblokkeerd, het is afwachten wat er mogelijk is. Het is nu nog wel hanteerbaar om kippen op de opfokbedrijven te houden, met aangepast management, maar dat moet geen twee maanden duren.” Het heeft ook gevolgen voor de handel. “Er is altijd impact. Alles wat logistiek anders loopt, gaat met kosten gepaard. Tegelijk is dat klein leed vergeleken met ander leed van bedrijven die geruimd moeten worden, dat staat niet in verhouding.”

Middenin de crisis

Gertjan Tomassen, directeur van eendenintegratie Tomassen Duck-To, weet nog niet goed wat hij er op dit moment over moet zeggen. “We zitten middenin de crisis.” De eendenslachterij van de integratie draait op dit moment gemiddeld een vierdaagse slachtweek. Af en toe moet de slachterij stilgelegd worden omdat er koppels geruimd zijn. Daarnaast zijn ook 3 van de 8 moederdierenkoppels geruimd, wat betekent dat er minder aanvoeren is van eendenkuikens. “Het hakt er aardig in,” aldus Tomassen. “We hopen dat het gauw onder controle is.”

Jan van Raai van de gelijknamige eierhandel constateert grote onzekerheid, bij henzelf en bij hun klanten. Zijn bedrijf zit in Barneveld, middenin de Gelderse Vallei. Hij maakt zich zorgen over de actuele situatie. Op dit moment kan de eierhandel doordraaien, eieren kunnen aan- en afgevoerd worden. Wel mist het bedrijf, actief in de vrije handel, een stuk omzet. Eén van de bedrijven die hen beleverde is preventief geruimd, anderen zitten in de verschillende ‘Lunteren-zones’. Maar het is niet zo dat ze volledig stil zijn komen te liggen zoals in 2003, zegt hij. “Dat is nu nog niet het geval. Maar het is onzeker, we weten niet wat er komen gaat.”

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Reacties

  1. Volgens mij moet er staan: de vogelgriepuitbraken raken allereerst en vooral de dieren.
    Maar ik weet niet wat erger is: opgefokt worden en dan op transport en naar de slacht, of thuis vergast worden door de griep.

    1. Op zich heb je gelijk maar ik ben ook geruimd met de MKZ en dat heeft me behoorlijk geraakt ik vind dan ook dat je niet het vervoeren op een verantwoordelijke manier van dieren naar de slacht hiermee kunt vergelijken. Ik denk dat jouw reactie niet eerlijk is en vooral een standpunt inhoudt tegen de intensieve veehouderij als je kloten hebt geef dan aan waar het schuurt

Beheer
WP Admin