Partner
Foto: Elanco PluimveePartner

Vleeskuikens presteren beter met langer Maxiban® in voer

Peter Wolfs kreeg elke ronde te maken met een voerdip rond dag 24. Door langer Maxiban® in het voer te houden, verdween de dip. Resultaat: een hoger aflevergewicht en daling van de voederconversie met 3 à 4 punten.

Peter Wolfs heeft in het Brabantse Moergestel een vleeskuikenbedrijf waar hij 130.000 kuikens volgens het Royal Top-concept houdt. Een concept met iets lagere bezetting (maximaal 39 kg/m2) maar wel met een regulier kuiken (Ross). “Dat spreekt mij aan. Als vleeskuikenhouder probeer ik vlees te produceren met zo min mogelijk input van grondstoffen”, vertelt Wolfs. Het zat hem dan ook dwars dat de genetische potentie van de kuikens niet optimaal werd benut. “De resultaten waren niet slecht”, blikt de pluimveehouder zo’n twee jaar terug. “We scoorden gemiddelde resultaten, zo in de middenmoot. Daar waren we echter niet tevreden mee.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Vleeskuikenhouder Peter Wolfs besloot op advies van zijn dierenarts om het voerschema voor zijn vleeskuikens aan te passen en te kiezen voor een optimale bescherming: in het startvoer en tot 28 dagen Maxiban® en daarna tot het einde van de ronde Monteban®. - Foto: Elanco

Vleeskuikenhouder Peter Wolfs besloot op advies van zijn dierenarts om het voerschema voor zijn vleeskuikens aan te passen en te kiezen voor een optimale bescherming: in het startvoer en tot 28 dagen Maxiban® en daarna tot het einde van de ronde Monteban®. – Foto: Elanco

Voerdip rond dag 24

De oorzaak hiervan zat in een voerdip zo rond 3-4 weken. Dat kwam elke ronde terug. De voer- en wateropname daalde, de kuikens waren een paar dagen wat minder actief en het strooisel werd natter. “Zo nu en dan, als het uit de hand liep, dan grepen we in met antibiotica en kregen we de darmgezondheid weer onder controle. Dat is natuurlijk geen houdbare situatie”, stelt Wolfs. “Antibiotica moet geen onderdeel van je bedrijfsvoering worden. Dat wil je gewoon niet. Bovendien vreet het aan je rendement. Naast medicijnkosten ben je een paar groeidagen kwijt. Mede daardoor haalden we het gewenste eindgewicht niet en was de voederconversie niet scherp genoeg.”

Beter beschermen tegen coccidiose

Samen met zijn dierenarts Geert Van Den Abeele zocht hij naar een oplossing. Uit sectie in combinatie van het tellen van het aantal oöcysten per gram mest (OPG) was de oorzaak snel gevonden: coccidiose in combinatie met dysbacteriose. Samen met de dierenarts is toen gekeken hoe de kuikens beter beschermd konden worden tegen coccidiose. Het standaard anti-coccidiose schema dat Wolfs toen voerde bestond uit 10 dagen Maxiban® gevolgd door salinomycine tot 5 dagen voor het wegladen. Uit secties en ook uit het aantal oöcysten in de mest (OPG) werd duidelijk dat de bescherming tegen coccidiose tekortschoot. Daarop besloot Wolfs op advies van zijn dierenarts om het schema aan te passen en te kiezen voor een optimale bescherming: in het startvoer en tot 28 dagen Maxiban® en daarna tot het einde van de ronde Monteban®.

3 tot 4 punten betere voederconversie

Sinds het nieuwe schema zijn de resultaten duidelijk vooruitgegaan. De voerdip is nagenoeg verdwenen en de kuikens groeien beter door. Het gemiddelde gewicht van de wegladers ligt bijna 100 gram hoger. “Doordat we in dezelfde periode meer vlees produceren is ook de voederconversie verbeterd”, vertelt Wolfs. De netto voederconversie ligt nu redelijk constant rond 1,58-1,60 en gecorrigeerd (1.500 g) op 1,20. Een verbetering van maar liefst 3 à 4 punten vergeleken met het vorige schema.

Minder antibiotica en lage voetzoollaesiescore

Ook het antibioticagebruik daalde fors na de overstap op het nieuwe anti-coccidioseschema. Het is eigenlijk niet meer nodig voor de aanpak van darmgezondheidsproblemen. Tegelijkertijd is Wolfs overgegaan op het uitbroeden in de stal (Nestborn). Het early feeding zorgt voor robuuste kuikens en een vermindering van de enterococcen-problemen wat ook bijdraagt tot de afname van antibioticagebruik. Door de stabiele darmen blijven de stallen droog wat de voetzoollaesiescore ten goede komt. De gemiddelde voetzoollaesiescore (VZL-score) lag het afgelopen jaar onder de 30.

Luister naar de ervaringen van Peter Wolfs.

 

Lees meer over het beschermen van darmgezondheid bij vleeskuikens

Beheer
WP Admin