Een van de Eco Air Care-units op een bio-legbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen. De dikke buis voert de stallucht aan die via de twee pijpen de unit verlaat. Door een dikke buis tussen unit en de overdekte uitloop (niet zichtbaar) gaat de geconditioneerde buitenlucht de stal in. - Foto: Vencomatic Group PluimveeNieuws

Vencomatic pleit voor realtime metingen bij vergunningverlening voor emissiereductie

Vencomatic Group pleit voor het toestaan van continue realtime metingen bij vergunningverlening, met name voor emissiereductiesystemen zoals het Eco Air Care-systeem.

Vencomatic Group in Eersel (N.-Br.) kan “onomstotelijk vaststellen wat de daadwerkelijke ammoniakemissie is” uit stallen die zijn voorzien van het Eco Air Care-systeem. Dit laat het bedrijf weten. Vencomatic pleit ervoor, niet voor het eerst, om continue realtime metingen toe te staan bij de vergunningverlening, dus te komen tot doelschriftvergunningen. “Technisch zijn we nu zo ver met de emissiemetingen en de vastlegging ervan, dat we toe zijn aan pilots”, zegt dr.ir. Victor van Wagenberg, productmanager klimaat en emissie bij Vencomatic Group.

De ammoniakemissie uit Eco Air Care-stallen is vast te stellen uit drie metingen die onafhankelijk van elkaar plaatsvinden. Dat zijn ammoniaksensoren in de uitgaande stallucht, de stikstoftoename in het proceswater en het zuurverbruik. De resultaten van deze metingen zijn zichtbaar op het zogenaamde Meggsius-dashboard. Dit dashboard verzamelt data van alle systemen in de stal. Doordat de daadwerkelijk ammoniakemissie 24/7 kan worden gemeten, kan ook de emissiereductie worden vastgesteld en vastgelegd.

Lees verder onder het kader

De waterbehandelingsinstallatie en de silo voor de opslag van spuiwater met stikstof. - Foto: Henriëtte Kerckhaert
De waterbehandelingsinstallatie en de silo voor de opslag van spuiwater met stikstof. - Foto: Henriëtte Kerckhaert

Pleidooi: doelschriftvergunningen

De continue metingen van de ammoniakemissie geven volgens Vencomatic veel inzicht in de emissie en de reductie en zouden daarom gebruikt moeten kunnen worden bij de vergunningverlening. Dit is nu niet het geval. Terwijl dat voor de fabrikant wel het uitgangspunt was voor de ontwikkeling van het systeem en het dashboard.

Recent bleken rechters te twijfelen aan de Rav-emissiefactoren voor ammoniak van stalsystemen. Volgens Vencomatic reden te meer om continue metingen toe te staan bij de NB-vergunningverlening, omdat deze continue metingen inzichtelijk maken wat de daadwerkelijke emissie is. “Geen discussies achteraf, maar altijd accurate informatie. Daarbij kunnen zowel het meetsysteem als de metingen ook nog door een onafhankelijk instituut gecontroleerd worden”, aldus Vencomatic.

Oproep landelijke overheid: sta realtime monitoring toe

De fabrikant startte vorig jaar met drie pluimveeveebedrijven een aanvraag voor milieuvergunningen op basis van doelvoorschriften. Tot nu toe zonder resultaat. “Er gebeurt gewoon niks. Degenen die er bij gemeente en provincie over moeten besluiten hebben niet de ruimte en mogelijkheden daarvoor”, aldus van Wagenberg. “Zeker als er twijfel is over de Rav-waarden. Daarom roepen we de landelijke overheid op om degenen die moeten beslissen de ruimte te geven om te handelen.”

Als de ammoniakuitstoot lager of hoger is, dan kan de pluimveehouder daar tijdig op anticiperen, of door managementmaatregelen (bijvoorbeeld aanpassing van de voersamenstelling) of door het aanpassen van de gebruikersinstellingen van het ECO Air Care-systeem, laat het bedrijf weten.

Het ontbreken van doelschriftvergunning is een belemmerende factor voor de ontwikkeling van emissiereducerende systemen zoals Eco Air Care. Met realtime monitoring zouden ook managementmaatregelen geschikt blijken voor emissiereductie.

Reacties

  1. bij de chemische wasser zijn geen afwijkingen gevonden. Vooral de biologische wassers wijken af en zijn niet zo stabiel als een chemische wasser.

Beheer
WP Admin