Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Veel tekortkomingen bij transport runderen

Het vervoer van runderen gaat niet altijd volgens het boekje. Vooral zijn er tekortkomingen bij langeafstandstransporten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2015 897 controles uitgevoerd bij de import, export en nationale transporten van runderen. Bij 375 van deze controles zijn tekortkomingen geconstateerd. Dat blijkt uit de antwoorden van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op Kamervragen van de PvdA over kalvertransporten. De aard van de overtredingen werd niet centraal vastgelegd. Ook is door de NVWA alleen de diersoort runderen geregistreerd en is er geen verdere typering naar bijvoorbeeld leeftijd.

Aanvullende controle

In 2015 werd ook een aanvullend project uitgevoerd, specifiek gericht op controles van langeafstandstransporten (import). Het ging hier naar schatting in 95 procent van de gevallen om controles bij transport van kalveren. Van de 66 controles zijn 41 niet akkoord bevonden. Specifieke overtredingen zijn wederom niet centraal vastgelegd.

Vervoer langer dan 8 uur

In 2015 werden er in totaal 7.800 transporten met ruim 860.000 kalveren gemeld in het registratiesysteem Traces. In een kwart van de gevallen, bijna 205.000 kalveren, betrof het dieren die via lang transport, meer dan 8 uur, werden vervoerd. Deze aantallen zijn iets lager dan in 2014. De staatssecretaris geeft aan dat hem geen aantallen bekend zijn van klachten met betrekking tot de gezondheid of eventuele sterfte van de aangevoerde dieren.

Beheer
WP Admin