AkkerbouwAchtergrond

‘Uien weggeven goedkope manier om eraf te komen’

Woubrugge – Weggeven is momenteel een goedkope manier om van de uien af te komen, zegt akkerbouwer Gerda Noordam uit het Zuid-Hollandse Woubrugge.

De familie Noordam vraagt alleen een vergoeding voor het sorteren en verpakken van 1 euro per 20 kilo. Pieter Noordam legt ze zelfs op de bagagedrager.

De uien komen van ongeveer 4 hectare. ”Bewaren kost geld.” De kostprijs is nu 10 tot 12 euro per 100 kilo bij een marktprijs van nog geen 1 euro. ”Naar de vergister is ook geen optie, dat kost transportkosten. We zien geen andere uitweg”, zegt Noordam.

Ook ziet Noordam het weggeven als een promotiestunt. ”Zo komen mensen er weer achter hoe lekker ze zijn.” In 2005 gaf Noordam ook uien weg. Toen liep het storm. Dat verwacht zij nu ook.

Uienspecialist Luc Remijn van DLV Plant ziet dat er meer partijen worden afgekeurd en op het land uitgereden. ”De afzet is verschrikkelijk moeilijk in deze markt”, legt hij uit.

Foto Engel Lameijer

Den Haag – NVAF’ers in een ‘actiebus’, op weg naar de hoorzitting over de productschappen in Den Haag. Het bedrijfsleven en de productschappen willen de publieke taken die de productschappen krijgen, uitbreiden met duurzaamheid en arbeid. Dat bleek gisteren op de hoorzitting over de toekomst van product- en bedrijfsschappen in de Tweede Kamer. De NVAF wil de taken van het Productschap Tuinbouw inperken.

Foto agd.media

Valthermond – In Valthermond is een test gedaan om met een hakselaar bietenblad te oogsten. Dat werd daarna ingekuild. Het project Opwaardering Bietenblad test het produceren van humane eiwitten, bioplastic en biogas uit bietenblad. Doel is om bietenblad een grotere toegevoegde waarde te geven.

Het project is een initiatief van investeringsmaatschappij NOM, Kenniscentrum Agro Noordoost Nederland en Agenda voor de Veenkoloniën.

Foto RB

Beheer
WP Admin