Overzicht van proefveld op proefbedrijf Rusthoeve in Colijnsplaat met druppelirrigatie in uien. In een droog jaar verhoogt druppelen met brak water de uienopbrengst. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Uien bij droogte druppelen met brak water is beter dan niets doen

Uien bij droogte druppelen met brak water is beter dan niets doen. Dat concludeert proefbedrijf Rusthoeve in Colijnsplaat (Zld.) naar aanleiding van onderzoek naar druppelirrigatie in uien.

Zaaiuien die geen extra water kregen, brachten dit jaar 25 ton per hectare op, druppelen met 80 millimeter zoet water verdubbelde de opbrengst bijna. Een hogere watergift zou waarschijnlijk een nog hogere opbrengst opgeleverd hebben. Zoet water is in Zeeland schaars en daarom is ook de hoeveelheid in de proef beperkt gehouden.

Een onderzoeksvraag was wat te doen als er geen zoet water beschikbaar is maar wel brak water. In de proef is daarom ook met 80 millimeter brak water met een EC van 8 gedruppeld. Dit leverde een opbrengst van bijna 38 ton per hectare, 50% meer dan zonder druppelen. Ter vergelijking, de schadedrempel voor beregenen van uien ligt op een EC van 1 mS/cm.

Meerkosten druppelen

De meerkosten voor het druppelen bedragen ongeveer € 1.500 per hectare aan materiaal en arbeid. Bij een marktprijs van € 0,24 per kilo leveren deze extra uien zo’n € 3.700 per hectare op. Bij druppelen met brak water is dat € 3.120 per hectare. Bij een ‘normalere’ marktprijs van € 0,16 cent per kilo levert druppelen met brak water € 2.080 extra aan uien op. Met € 1.500 aan extra kosten resulteert dat nog in een extra financiële opbrengst van € 580 per hectare uien.

Teeltadviseur Rinse de Putter benoemde op het bodem en bemestingswebinar van CZAV ook aandachtspunten bij het druppelen met brak water. Zo mag de pomp niet meer uit, om wortelschade te voorkomen. Zolang er maar continu water wordt gegeven, verplaatst het natrium uit het zout zich naar het uiteinde van de waterkegel, daar heeft het minder effect op de plant.

Gips compenseert

Wat blijft is het negatieve effect van natrium op de structuur van de kleigrond. Dat kan gecompenseerd worden door toediening van gips. Volgens de rekentool van CZAV is 8 ton gips per hectare nodig om het negatieve effect van 80 millimeter water met een EC van 8 te compenseren. Het is nog de vraag of een gift van gips na de oogst voldoende is om de structuur snel genoeg te verbeteren voor het volgende teeltseizoen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief bodemgezondheid en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin