Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Tweede Kamer stelt oordeel geborgde waterschapszetels uit

De Tweede Kamer stemde dinsdag 24 mei toch nog niet over het wetsvoorstel van D66 en GroenLinks om de geborgde zetels in de waterschapsbesturen af te schaffen.

GroenLinks liet vlak voor de stemmingen weten dat de partij toch op een later moment over dit voorstel wil beslissen. Vorige week debatteerden de politieke partijen over het voorstel om de vaste plekken voor boeren, bedrijven en natuurbeheerders vanaf de volgende verkiezingen op te heffen. Alle personen in het waterschapsbestuur zouden dan verkozen worden.

Amendement

Voordat de Kamerleden zouden stemmen over het wetsvoorstel, moesten ze ook stemmen over het bij het debat ingediende amendement van ChristenUnie, waarmee Kamerlid Grinwis het aantal geborgde zetels wilde verminderen. Grinwis verwachtte dat een meerderheid van de Kamer met zijn amendement in zou stemmen.

Stemming uitgesteld

D66 en GroenLinks waren niet blij met deze aanpassing van hun wetsvoorstel, omdat de geborgde zetels dan dus niet zouden worden afgeschaft, zoals Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) wilden. Ze leken ook een meerderheid te hebben voor hun plan, maar De Groot zei vorige week al tijdens het debat dat hij het voorstel in wilde trekken, als het amendement zou worden aangenomen door de Tweede Kamer. Nu heeft GroenLinks dus gekozen om nog even niet te stemmen over het voorstel.

Reacties

  1. D66 en GL zijn de partijen die het hardst roepen dat alles deocratisch moet veropen in het landelijk bestuur. Want zij zien dat de wijze waarop wij democratie bedrijven de Meerderheid altijd wint, en dat past deze stadspartijen het beste. Dat hierbij minderheden totaal niet meer gehoord worden of behoeven te worden is voor hun democratische beleving geen enkel punt. We zouden dit de dictatuur van de stedelijke meerderheid kunnen noemen.

Beheer
WP Admin