Om de reststikstof na de oogst niet te laten uitspoelen, is er de verplichting van een vanggewas. - Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Tot 30 kilo verschil in stikstofopname tussen maisrassen

Het ene maisras gaat efficiënter om met stikstof dan het andere. Bij een gift van 140 kilo zuivere stikstof uit kunstmest en drijfmest varieert de gemiddelde stikstofopname van mais tussen 187 en 307 kilo per hectare. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van Wageningen Universiteit, gemeten over de jaren 2019-2021.

Opbrengst heeft veel invloed op de stikstofopname. Daarom is de opbrengst tot twee groepen teruggebracht: van 16-20 en 20-25 ton droge stof per ha.

Deze opbrengsten gelden bij onderzoeksvelden. De praktijk haalt opbrengsten van 16 tot 20 ton droge stof per ha. In die groep varieerde op de onderzoeksvelden de stikstofopname per ras van 187 tot 218 kilo per ha, dus een rasverschil van 30 kilo stikstof per ha.

De rassenlijst van Platform Mais Onderzoek – Nederland is nu nog de enige lijst die informatie geeft over rasverschillen in stikstofopname.

Jos Groot Koerkamp, voorzitter gewasgroep mais bij Plantum, geeft aan dat er wel wordt gesproken over deze eigenschap. “Vooralsnog komt de eigenschap echter niet op de rassenlijst, mede omdat het onderzoek nogal duur is. Mogelijk kan Plantum aanhaken bij de PPS Ruwvoer en Bodem. Wellicht biedt dat mogelijkheden.”

Wie toch de maisraskeuze mede wil bepalen op stikstofopname kan het best kiezen voor een hoog opbrengend ras. Er zit namelijk een vrij rechtlijnig verband tussen stikstofopname en -opbrengst.

Belang stikstofopname

Na maisteelt blijft een hoeveelheid stikstof achter in de bodem, die in de winter kan uitspoelen. Een deel van de reststikstof komt van stikstofmineralisatie uit de bodem na de bloei van de mais, wanneer die nauwelijks meer stikstof opneemt. Een deel komt echter ook uit de opnameperiode. Om de reststikstof na de oogst niet te laten uitspoelen, is er de verplichting van een vanggewas. Om de kans op uitspoeling verder te verminderen, zijn de geconstateerde rasverschillen zeer interessant. De 30 kilo stikstof die het ene ras meer opneemt dan het andere ras kan zeker niet uitspoelen. Dat wordt geoogst en blijft zo in het systeem.

Neemt een geslaagd vanggewas rond 30 kilo stikstof per ha op, dan is het effect van het geteelde maisras gelijk of groter, zo stelt het onderzoek. Een vanggewas moet echter wel slagen en dat lukt niet elk jaar. Reden te meer om in de toekomst meer rekening te gaan houden met de rasverschillen in stikstofopname.

Reacties

  1. Het komt voorlopig niet op de rassenlijst omdat het onderzoek duur is?? Je hoeft alleen maar een extra ruw eiwit bepaling te doen, wat is hier duur aan??

Beheer
WP Admin