MRIJ-kalveren ter illustratie. - Foto: Koos Groenewold BoerenlevenColumn

‘Topkoe Ansje is gevallen’ (2)

“De leeftijd van een koe is te berekenen door ieder jaar te vermenigvuldigen met 9”, vertelt Famke. Dus, een koe van 9 jaar is 9×9 jaar, oftewel 81 jaar oud. Ansje zou in april 18 jaar worden dus dat zou betekenen dat deze oude dame bijna 162 jaar zou zijn. Héél erg oud dus.

Ansje was onze 100.000-liter koe

Ansje 364 was onze 100.000 liter en 10.000 kilo vet en eiwit-koe. Ze had het gewoonweg niet verdiend om van pijn dood te gaan. Ze werd al grijs rondom de ogen en kraakte aan alle kanten. Ze was gevallen na het afkalven en kwam niet meer overeind.

Om haar niet verder te plagen en lastig te vallen, hebben we ervoor gekozen om haar verder lijden te besparen en een spuitje te laten geven. Tips als ‘in een koebad’ zijn besproken en overwogen, maar de kans op herstel was klein. De dierenarts is er een aantal keren bij geweest en het uiteindelijke besluit om haar te euthanaseren is simpelweg genomen omdat het goed is zo.

Nakomelingen

We hebben een mooi kalf en er zijn nog steeds twee andere nakomelingen op ons bedrijf die het erg goed doen. Het kalf, ook Ansje genaamd, hebben we bij de andere kleine kalfjes in een kalverhokje gebracht en ze is vrolijk en goed te pas.

Als melkveehouder weet je dat het een uitdaging is om een koe zo oud als Ansje 364 te laten worden. Melkvee is er om melk te produceren en economische keuzes moeten worden gemaakt om een bedrijf draaiende te houden. De keuze om een koe met gezondheidsproblemen voor de slacht af te voeren, is een natuurlijk proces. “Ik denk niet dat wij nog ooit zo’n eigenzinnige topkoe weer krijgen”, vertelt Luc enigszins geëmotioneerd. Jawel, een ieniemienie, een klein beetje gevoelig is die boer van mij wel. Vooral wat betreft zijn koeien (en familie natuurlijk).

Ik denk niet dat wij nog ooit zo’n eigenzinnige topkoe weer krijgen

Keukentafel

Aan de keukentafel is de dood van topkoe Ansje ook een gespreksonderwerp en het gaat alle kanten op. “Als onze hond Finn dood is, gaan we hem gewoon klonen!” zegt er eentje. “Eeuh, is dat eigenlijk niet dat wat er al gedaan wordt?”, zeg ik. “Nee, klonen is wel wat anders dan fokken hoor”, zegt een ander.
“Koe Ansje is niet alleen vakmanschap, maar is voor het grootste gedeelte geluk”, zegt Luc. Vakmanschap is dat de koe op tijd voer krijgt en dat je er gek mee bent. Je moet er gewoon geen pech mee hebben.

“Weet je nog van de familie Meiland?” vraagt Mayke. Martien, wie kent hem niet van ‘wijnen, wijnen, wijnen en van ‘wat goooeed’. De Meilandjes hebben hun hond Bommel op laten zetten. “Eigenlijk was het een huftertje, een niet zo’n lieve hond”, vertelt de preparateur. Hilarisch detail: de preparateur heeft zelfs een prestigieuze Europese prijs gewonnen met deze opgezette hond. De Meilandjes vonden de opgezette Bommel mooi, maar toch ook wel eng. Het hondje staat op een tafeltje in de huiskamer van Martien.

Nou, ik zal jullie alvast vertellen, dat is niet gebeurd met onze Ans. We hebben het zelfs niet overwogen. Gelukkig hebben we nog een paar mooie nakomelingen in de stal.

Lees ook de eerdere column over Ansje 364

Beheer
WP Admin