Partner
Foto: Nedap RundveePartner

Tijdwinst en kostenbesparing met slimme technologie

Klinkt ideaal: een uiterst betrouwbare medewerker die tochtige koeien feilloos eruit pikt, dreigende gezondheidsproblemen signaleert vóórdat u het in de gaten heeft en altijd direct weet waar welke koe staat. Iemand die dag en nacht onzichtbaar aanwezig is, ook in het weekend. Nooit ziek en altijd scherp. Een illusie? Of werkelijkheid dankzij de juiste technologie.

Technologie en automatisering zijn op een modern melkveebedrijf niet meer weg te denken. Mede dankzij deze innovaties en goed vakmanschap blijft de Nederlandse melkveehouderij voorop lopen in efficiënte bedrijfsvoering, hoge melkproductie en een gezonde veestapel.

Toenemende consumenten- en milieueisen en daardoor een oplopende kostprijs maken het echter noodzakelijk om aan de efficiëntieknoppen te blijven draaien. Slim gebruik maken van beschikbare data, intelligente software en betrouwbare technologie helpen je om die slag te kunnen maken. Zo realiseer je een kostenbesparing en houd je meer tijd en vrijheid over voor familie, hobby’s of andere belangrijke zaken in het leven.

Nauwkeurig en betrouwbaar

Nedap ontwikkelde hiervoor CowControl; een intelligent monitoringssysteem op basis van de SmartTag die de koe identificeert en tevens haar vruchtbaarheid, gezondheid en locatie monitort. Een alles-in-één-oplossing voor een compleet en betrouwbaar inzicht in het gedrag en de prestaties van individuele koeien en groepen. Een onzichtbare medewerker van onschatbare waarde in de stal dus. Een paar voorbeelden om te illustreren wat dit oplevert.

Besparing in gezondheidskosten

Een SmartTag om de hals van de koe verzamelt relevante data over de tochtigheids- én gezondheidsstatus van uw pinken, vaarzen en melkkoeien. Nedap CowControl registreert zo het vreet- en herkauwgedrag en de inactiviteit van de koe.

Als een koe zes uur lang niet vreet of herkauwt, komt ze op de urgente attentielijst. Ook bij langdurige inactiviteit geeft het systeem een gezondheidsmelding. Zo ben je alert bij de eerste signalen van bijvoorbeeld Ketose of een lebmaagverplaatsing. Ketose betekent een jaarlijkse kostenpost van € 253 per zieke koe(1) . Een reductie van 30 naar 25% ketosegevallen door tijdige signalering van vreet- en herkauwtijd levert op een bedrijf met 200 melkkoeien € 2.530 per jaar op.

Bert Versteeg, melkveehouder in Bornerbroek, gebruikt Nedap CowControl al sinds 2014. “De monitoring met de SmartTags heeft me op jaarbasis zeker twee à drie koeien gescheeld, die ik anders op had moeten ruimen. Bovendien zijn de koeien er met snel en adequaat handelen ook eerder bovenop. Daarmee voorkom ik gezondheidsproblemen óf hou ik ze binnen de perken.”

Tekst gaat verder onder de video

Ook op het Koepon-melkveebedrijf in het Groningse Feerwerd hechten ze veel waarde aan de gezondheidsmonitoring van Nedap CowControl. “Het is lastig in geld uit te drukken”, vindt bedrijfsleider Marcel Rijkers. “Maar ik denk dat we de investering in twee à drie jaar terugverdiend hebben. Wat ik echter nóg belangrijker vind; gezondheidsmonitoring tilt de algehele diergezondheid naar een hoger plan en daardoor verbeteren de productieresultaten. Dat maakt het systeem uniek.”

‘Dit systeem geeft mij rust’

Ook voor de reproductieresultaten van jouw bedrijf levert deze technologie een tijds- en kostenbesparing én opbrengstenverhoging op. De SmartTag registreert het tochtigheidsgedrag van de pinken en koeien en koppelt dit aan haar cyclus. Het systeem vertelt je feilloos wanneer het beste inseminatiemoment is. Daarmee breng je het aantal inseminaties per dracht omlaag.

“Dit systeem geeft mij rust”, zegt Jan Francke uit het Zeeuwse Grijpskerke met een glimlach. “Als je een keer een stagiair hebt die in het weekend melkt of tijdens de zomervakantie, weet je toch zeker dat de tochtdetectie op een goede manier gebeurt.”

Betere reproductiecijfers

Een reductie van 0,5 inseminaties per dracht levert een bedrijf met 200 melkkoeien een besparing op van ongeveer € 1.400 inseminatiekosten plus het voordeel van een kortere tussenkalftijd. Een korte tussenkalftijd van gemiddeld 365 dagen levert € 34 per koe(2) meer op dan een gemiddelde tussenkalftijd van 407 dagen. Met een nauwkeurige tochtdetectie en bewuste keuze voor inseminatiemoment is het economische voordeel op een bedrijf met 200 koeien € 6.800.

Bert Versteeg vertrouwt blindelings op de tochtdetectie van Nedap CowControl: “Insemineren doen we zelf en 90% van de inseminaties voeren we uit op basis van de tochtattenties van de het systeem. Bij het schoonmaken van de ligboxen en roosters check ik het altijd gedrag van de koeien die bij de tochtattenties staan. Dit systeem heeft het altijd bij het juiste eind.”

Geen gezoek meer

Met dezelfde SmartTags en een uitbreiding met antennes in de stal, is het tevens mogelijk de exacte locatie van elk dier te bepalen en te tonen op je stalplattegrond. Hoeveel tijd besteed je dagelijks aan het zoeken naar de koeien die je wilt insemineren, behandelen of verplaatsen naar een andere groep? Tijd die je mogelijk liever besteedt aan je gezin of aan een avondje uit met vrienden.

Hoeveel tijd en ergernis bespaar je jezelf als je in één oogopslag op je smartphone ziet waar deze koeien zich bevinden? “Op mijn bedrijf met 120 melkkoeien levert locatiebepaling mij zo’n drie kwartier tijdsbesparing per dag op”, schat Versteeg. Op zijn smartphone ziet hij direct waar welke koe staat. Koeien die op zijn attentielijst staan voor een inseminatie of vanwege een gezondheidsmelding zoekt hij zo efficiënt en doelgericht op. “Voor grote bedrijven die werken met vreemd personeel, of voor bedrijven met een melkrobot is de tijdswinst nog groter én levert het een grotere kostenbesparing op”, stelt de melkveehouder.

Rust, vrijheid en euro’s

Kortom: intelligente technologie en slim gebruik van reeds aanwezige data op je bedrijf zijn niet meer weg te denken in de huidige melkveehouderij. Melkveehouders die het bedrijfsrendement willen verbeteren, passen dergelijke technieken steeds meer toe op hun bedrijf. Naast de economische voordelen geeft het extra paar ogen in de stal ook veel rust en vrijheid. Je onzichtbare medewerker houdt immers altijd een oogje in het zeil.

(1) McArt, J. A. A., Nydam, D. V, & Overton, M. W. (2015 Hyperketonemia in early lactation dairy cattle: a deterministic estimate of component and total cost per case. Journal of Dairy Science, 98(3), 2043–54.

(2) Bron: https://edepot.wur.nl/188954

Meer weten over de Nedap-technologie?

Wil jij deze slag ook maken? Neem dan eens contact op met één van de distributeurs van Nedap CowControl, bijvoorbeeld je melkmachinefabrikant of fokkerijorganisatie. Wil je meer weten over CowControl of andere tijds- of kostenbesparende oplossingen van Nedap zoals Separatie en Routing of Elektronisch krachtvoer verstrekken? Of ben je benieuwd naar de ervaringen van andere melkveehouders? Vind nog veel meer informatie op de website van Nedap.

Beheer
WP Admin