Partner
Foto: Agrovision AkkerbouwPartner

Teeltadministratie zo snel mogelijk geregeld!

Akkerbouwer Jan Ballast wil niet de hele tijd met de administratie bezig zijn. Dus heeft hij alles centraal geregeld in zijn teeltregistratiesysteem. “In CropVision heb ik mijn teeltregistratie snel bijgewerkt.”

In de Noordoostpolder, vlak bij Tollebeek, runt Jan Ballast ruim 35 jaar een akkerbouwbedrijf van 65 hectare, verdeelt over twee locaties. Hij teelt onder meer pootaardappelen, uien, graan en witlofpennen. Daarnaast verhuurt hij nog land voor de teelt van tulpen. Op beide locaties heeft Jan een weerstation staan, één bij Tollebeek en de ander staat 9 kilometer verderop. Op deze manier ontvangt hij perceelgericht spuit- en ziekteadvies.

Duurzaam produceren

Met trots vertelt Jan over zijn bedrijf. “Ik vind het geweldig om veilig en duurzaam voedsel te kunnen produceren en dat ik dat ook nog op een eenvoudige wijze kan uitvoeren. CropVision speelt hierbij een belangrijke rol, zowel voor het maken van het bouwplan, de registratie als het spuitadvies.”

“Duurzaam produceren wordt eigenlijk steeds belangrijker”, vervolgt Jan. “Ook willen steeds meer partijen dat je de teeltregistratie bijhoudt. Niet alleen de controlerende instanties, de NVWA, maar ook de certificeerders en afnemers. Ik wil niet de hele tijd met administratie bezig zijn. Dus dan is het handig dat je alles centraal kan regelen. In CropVision heb ik mijn teeltregistratie snel bijgewerkt.”

Lekker snel werken met app

Via RVO haalt Jan Ballast één keer per jaar zijn volledige bouwplan op. Alle percelen met de bijbehorende gewassen worden vervolgens automatisch ingetekend in CropVision. “Per perceel of gewas kan je dan een registratie toevoegen voor een bepaalde bewerking, zoals spuiten”, vertelt Jan verder. “Dat kan achter je computer, maar meestal gebruik ik de bijbehorende app. Dat werkt lekker snel.”

“Terwijl ik de spuit vul, voer ik dat dan direct in op de app. Het mooie is dat je meteen een waarschuwing krijgt als je buiten de norm dreigt te gaan, zoals: ‘let op, de volgende keer mag je dit middel niet meer gebruiken’, of ‘de toegestane dosering is maximaal zoveel liter’. Dit voorkomt fouten met onjuiste dosering en overschrijding van het maximale aantal toepassingen. Dit advies is overigens niet alleen gebaseerd op het middel en gewas, maar ook op je eigen perceel.”

Spuitadviezen gekoppeld aan mijn weerstations

“Daarnaast gebruik ik CropVision voor teeltadvies. Het voordeel is ook dat deze adviesprogramma’s gekoppeld zijn aan mijn eigen Sencrop-weerstations, zodat het spuit- en ziekteadvies echt voor mijn percelen is opgesteld. Zo komt het voor dat het bij mij thuis droog is, maar dat het op mijn locatie 9 kilometer verderop regent; dan weet je dus ook precies wanneer je welke locatie als eerste kan bespuiten. Zeker nu het weer extremer wordt en erg lokaal wordt bepaald, houd ik de weersomstandigheden en adviezen op beide locaties goed in de gaten.”

Tekst gaat verder onder de video. In de video vertelt Jan Ballast over de CropVision-adviessystemen (Gewis, ProPhy en Uien) in combinatie met zijn twee Sencrop-weerstations.

Informatie uitwisselen met adviseur

In CropVision zit een informatie-uitwisseling met de adviseur. Op die manier heeft de adviseur, na toestemming, toegang tot de CropVision-omgeving van de teler. Jan Ballast vindt deze uitwisseling met de adviseur ideaal. “Als de adviseur langskomt, pakken we altijd CropVision erbij. Doordat ik hem toestemming heb gegeven, kan hij meekijken met mijn bouwplan, mijn spuitadviezen en mijn registraties. Als we dan samen een rondje in het veld lopen en een bepaald onkruid of ziekte waarnemen, kan mijn adviseur direct een spuitadvies indienen in mijn CropVision. Als ik dit advies vervolgens uitvoer, maak ik hiervan met één klik een registratie. Dit werkt lekker makkelijk.”

Certificeringen automatisch gevuld

In CropVision zitten ook rapportages die je nodig hebt voor je certificeringen of verplichtingen zoals Voedselveiligheid, GlobalGap en PlanetProof. Ook de Gewasbeschermingsmonitor is goed geregeld in CropVision en voor Jan Ballast een groot voordeel. “Deze wordt automatisch gevuld, dus na de oogst heb ik hier weinig werk meer aan”, aldus Jan. “Daarnaast is CropVision ook erg handig om de teeltregistraties door te sturen naar de afnemers. Via een knop in CropVision kan je de teeltregistratie eenvoudig doorzetten in het juiste format. Heel handig. CropVision heeft me vooral veel gemak en overzicht opgeleverd, zodat je weinig werk hebt aan je administratie en daar ben ik heel blij mee.”

Meer informatie over CropVision?

Kijk op de www.cropvision.nl of bel: 0570-66 41 15

  • Foto's: Agrovision

    Foto’s: Agrovision

  • Teeltadministratie zo snel mogelijk geregeld!

  • Teeltadministratie zo snel mogelijk geregeld!

  • Teeltadministratie zo snel mogelijk geregeld!

Beheer
WP Admin