Phytophthora bespuiting. Afwisselen van werkzame stoffen voorkomt resistentievorming. - Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

Taskforce Phytophthora moet problemen in 2024 voorkomen

Een Taskforce Phytophthora moet zorgdragen voor een breed gedragen en adequate aanpak van phytophthora in aardappelen.

Komend teeltseizoen is een grote inzet van telers en alle andere partijen in de aardappelketen nodig. Dit om een nieuw ‘rampjaar’ met phytophthora te voorkomen. Phytophthora sloeg afgelopen seizoen al vroeg toe. De ziekte kon zich vanaf de nazomer breed verspreiden.

Vooral een agressieve variant ontwikkelde zich razendsnel. Soms is er te laat of met onjuiste combinaties van middelen gespoten. Daarnaast bleken te vaak resistente aardappelrassen te lang blootgesteld te zijn aan besmettingen. Met als gevolg dat resistenties zijn doorbroken.

Taskforce Phytophthora instellen

Reden voor de stuurgroep van het Actieplan Plantgezondheid van BO Akkerbouw om een Taskforce Phytophthora in te stellen. Dit om tijdig tot een breed gedragen en adequate aanpak voor 2024 te komen.

De noodzaak tot een geïntegreerde aanpak werd onderschreven tijdens een expertbijeenkomst met vertegenwoordigers van alle aardappelketens. Uitgangspunt voor de aanpak is het raamwerk dat de WUR voor geïntegreerde teelt (ICM) ontwikkelde.

Lees ook: Phytophthora slaat door naar knollen

Brede aanpak voor teeltseizoen

Een succesvolle phytophthora-aanpak start met hygiëne en naleving van teeltvoorschriften. Die zijn erop gericht nieuwe haarden te voorkomen. Dit door het afdekken van aardappelafvalhopen en het bestrijden van aardappelopslag.

Resistente rassen moeten worden beschermd om te voorkomen dat virulente phytophthora-stammen de genetische resistenties doorbreken. Een gedegen preventief en curatief spuitregime, gebaseerd op een beslissingsondersteunend systeem, is nodig. Afwisselen van groepen werkzame stoffen is nodig om resistenties te voorkomen.

De brede aanpak voor teeltseizoen 2024 wordt nu uitgewerkt. Voor de langere termijn draagt een integrale aanpak eraan bij dat de werkzaamheid van het beschikbare middelenpakket niet verloren gaat. Daarbij zorgt een goede aanpak van resistente rassen ervoor dat resistente rassen behouden blijven.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin