Foto: ANP AlgemeenNieuws

‘Stikstofrecht’ blijft bij bedrijf

De vergunning waarin is geregeld dat een bedrijf stikstof mag uitstoten, is geen verhandelbaar recht van de eigenaar.

Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak die was aangespannen door een pluimveehouder die zijn bedrijf heeft verkocht aan de gemeente Assen. De gemeente kocht het bedrijf inclusief alle rechten en plichten in 2017 van de pluimveehouder. De ondernemer kreeg daarbij nog de mogelijkheid zijn bedrijf op dezelfde locatie voort te zetten tot mei 2020, In de tussentijd kreeg het bedrijf van de gemeente een natuurvergunning voor het houden van 90.000 vleeskuikens en 10 paarden.

Natuurvergunning verleent geen stikstofrechten aan persoon

De vergunning kwam vervolgens op naam van de gemeente, als eigenaar van het bedrijf. De ondernemer maakte daartegen bezwaar omdat, naar zijn opvatting, hij daardoor niet meer de beschikking had over de stikstofrechten, die een behoorlijke waarde vertegenwoordigen.

De Raad van State is het met de lagere rechter eens dat de natuurvergunning geen stikstofrechten verleent aan een persoon. De vergunning geeft het recht om activiteiten op een bepaalde locatie uit te voeren die een bepaalde stikstoflast veroorzaken, aldus de rechter. De pluimveehouder kan door de uitspraak zijn stikstofrecht niet inzetten voor de externe saldering met een ander bedrijf en daarmee zijn recht te gelde maken.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. als iemand zn bedrijf inclusief rechten/vergunning heeft verkocht zijn die voor de koper. dat was hier aan de orde. dat de rechten in beginsel bij de locatie horen is juist, maar extern salderen dat de oude eigenaar in een tweede fase beoogde stond was hier niet het issue. de gemeente wilde de nh3 vergunning voorlopig bij de gebouwen houden. extern salderen of mitigeren vai stikstofbank(en) komt pas aan de orde als de gemeente iets met de nh3 vergunning gaat doen om projecten te legaliseren.

  2. Nou , ik denk dat de opkoop van bedrijven zo zinloos is. Want er staat uitstoot op een bepaalde locatie. Dat zal dus niet zomaar ingewisseld kunnen worden voor een andere activiteit op een andere locatie. Bv varkensbedrijf weg woningbouw op 3 km verder op.
    Beetje rare uitspraak omdat vergunning op naam eigenaar bedrijf staat welke de gemeente is . En je kunt niet iets verkopen wat van jou is .daar har rechtbank gelijk in.

  3. Nou , ik denk dat de opkoop van bedrijven zo zinloos is. Want er staat uitstoot op een bepaalde locatie. Dat zal dus niet zomaar ingewisseld kunnen worden voor een andere activiteit op een andere locatie. Bv varkensbedrijf weg woningbouw op 3 km verder op.

    1. Jawel het probleem is dat er eerst voldoende stikstof ruimte moet worden opgekocht .
      Pas dan kan (als er voldoende ruimte is) de provincie weer overgaan tot het uitgeven van vergunningen om bijvoorbeeld de pasmelders te legaliseren .

  4. Zover ik het kan overzien : is dat een gunstige uitspraak .
    Alle bedrijven die worden uitgekocht in het kader van de opkoopregeling kan de minister de nb vergunning inclusief de stikstof emissie
    Uit de markt nemen .
    Kort samen gevat de koe / varkens of kippen zijn van de boer de vergunning van het bedrijf .
    Hoeven de melkveehouders ook geen staarten meer te tellen

Beheer
WP Admin