Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Sterke mindset gemene deler bij grote melkveehouders

Wageningen University & Research (WUR) analyseerde zes grote melkveehouderijen voor het EDF-jaarcongres 25-27 juni in Zwolle. Ondanks verschillende strategieën van de melkveehouderijen vond WUR overeenkomsten in de houding van de melkveehouders.

De onderzochte melkveehouderijen hebben 215 tot 365 melkkoeien en zijn aanzienlijk groter dan het Nederlandse gemiddelde van 110 melkkoeien. Het aantal melkkoeien laten groeien was voor de melkveehouders een strategie om de continuïteit te waarborgen. De ondernemers streven naar een plek bij de beste 10%: gericht op de economische resultaten en technische kengetallen.

Hoewel hun gerichtheid op technologie en oriëntatie op de markt variëren, zijn ze de melkveehouders positief over de toekomst. Dat komt voornamelijk door hun sterke mindset en het kunnen omgaan met veranderingen. Dat is meteen de gemene deler tussen hen. De leiding nemen bij het bepalen van de strategie, tijd investeren in leren en kansen pakken, vaak via fiscale mogelijkheden, is de natuurlijke houding van de melkveehouders.

Beheer
WP Admin