RundveeAchtergrond

Stal loopt na twee jaar als een trein

Zandman liet in 2013 een ligboxenstal voor 250 melkkoeien bouwen, Onder meer met melkrobots en een apart jongveedeel. Boerderij ging opnieuw op bezoek.

Maatschap Zandman liet medio 2013 een ligboxenstal voor 250 melkkoeien bouwen. Onder meer met vier Lely-melkrobots, emissiearme Groene Vlagvloer, diepstrooiselboxen en een voeraanschuifrobot. Maar ook met een boerderijwinkel, een grote ontvangstruimte en een loopbrug boven de koeien. “We willen transparant zijn. Deze stal is ook sterk gericht op de burger”, vertelt Bert Zandman.

Betere diergezondheid

Twee jaar geleden koos de veehouder voor veel licht, lucht en ruimte in de stal. En dat wierp zijn vruchten af. “De gemiddelde melkproductie steeg de afgelopen periode van 9.000 tot 10.400 kilo per jaar. Ook qua diergezondheid zijn we er flink op vooruitgegaan”, aldus Zandman. De melkveestapel groeide via eigen opfok ook gestaag: van 130 tot 190.


Automatisering

Wat ook opvalt, is dat Bert en zijn zoon Aad enerzijds inzetten op automatisering en anderzijds juist niet besparen op de factor arbeid. Van dat laatste is het voeren een voorbeeld. Dat gebeurt met een zelfladende mengwagen, met zaagmes. Zandman: “Wij willen strak voeren en daar moet structuur inzitten. De voerefficiëntie houden we elke dag bij via een speciale app. Het voeren gebeurt dus aan de hand van cijfers die we zelf ’s ochtends zien. Dat kost drie kwartier per dag, maar wij geloven dat dit het meest optimaal is. Optimaler dan een voerrobot.” In de boxen koos Zandman voor het arbeidsintensievere diepstrooisel; een mengsel van kalk, stro en water. “De koeien liggen er veel beter in dan op rubber matten of op waterbedden, waar het toch snel ‘schaatsen’ wordt. Daarbij hebben we nu een extra controlemoment.”

Een fraai overzicht van de stal met capaciteit voor 250 melkkoeien. Op dit moment staan er 190 dieren in de stal.

Een fraai overzicht van de stal met capaciteit voor 250 melkkoeien. Op dit moment staan er 190 dieren in de stal.


Ronald Hissink

Meerdere robots

‘Verstandige’ automatisering is er echter ook. Zandman koos voor melkrobots – de vierde en laatste werd vorig jaar geplaatst – en een voeraanschuifrobot. “Met robots kunnen we prima werken. Zolang je zelf maar scherp bent en de eerste fouten eruit haalt.”

Zandman is na twee jaar erg tevreden over de stal. Hij deed eigenlijk alleen aanpassingen in het afgesloten jongveegedeelte in de stal waar hij mechanische ventilatie toepast. “In het begin had een derde van de kalveren longproblemen. Toen hebben we twee ventilatoren verwisseld, zijn we langzamer gaan draaien, hebben een tussenmuur verwijderd en de inlaatopening in de buitenmuur vergroot. Nu is alles weer goed.”

Het afgesloten jongveegedeelte. In de ruimte voor kalveren tot zes maanden oud deed Zandman enkele aanpassingen.

Het afgesloten jongveegedeelte. In de ruimte voor kalveren tot zes maanden oud deed Zandman enkele aanpassingen.


Ronald Hissink

Beheer
WP Admin