Op de voorgrond Wietske de Klein, links Michiel van Harten. Foto's: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

Stagebieder: ‘Leuk om over je bedrijf te vertellen’

Michiel van Harten (37) is vleeskuikenhouder in Fochteloo (Fr.). Wietske de Klein (18) uit Appelscha (Fr.) loopt er stage.

Op stage gaan is een onderdeel van een opleiding. Leerlingen leren de praktijk kennen en stagebieders doen nieuwe ideeën op. In een reeks artikelen komen stagelopers en stagebieders aan het woord. Lees alle artikelen over stage.

Stageplek

Michiel van Harten: ‘Een leergierige stagiair maakt het extra leuk om iets te vertellen’

“Wietske is een zeer plezierige stagiaire, ze is overal voor in”, aldus Van Harten. “Ik vind het leuke aan stagebedrijf zijn het uitleggen van de cyclus en de werkzaamheden in die cyclus, dat de stagiair leert hoe dat in elkaar steekt. Ik heb haar ook verteld hoe dat met langzaam groeiende kuikens anders is dan met reguliere kuikens die we eerder hadden. Als de stagiair leergierig is, is het extra leuk om over het bedrijf te vertellen, vooral als je ziet dat ze vooruitgang boeken. Wietske weet al heel veel van kippen. Dat was al toen ze hier haar snuffelstage deed. Toen was ze pas 14 jaar.

Ik laat haar hier zowat alles doen in de stallen. Als ze hier is, op vrijdag, lopen we ’s morgens samen de rondjes door de vijf stallen. Tussen de middag doet Wietske de controle, dat is dan even om de hoek van de deur kijken, luisteren en ruiken. ’s Avonds doen we allebei afzonderlijk enkele stallen. Mijn vader doet de twee stallen op de andere locatie.”

Lees verder onder de foto‘s.

Michiel van Harten (37) is vleeskuikenhouder in Fochteloo (Fr.), samen met zijn vader Cor en vrouw Aline. Het bedrijf bestaat uit twee locaties, de ene met vijf, de andere met twee stallen. Daarin houden ze sinds vijf jaar langzamer groeiende kuikens, op dit moment 122.000 stuks.
Michiel van Harten (37) is vleeskuikenhouder in Fochteloo (Fr.), samen met zijn vader Cor en vrouw Aline. Het bedrijf bestaat uit twee locaties, de ene met vijf, de andere met twee stallen. Daarin houden ze sinds vijf jaar langzamer groeiende kuikens, op dit moment 122.000 stuks.

Wietske kwam helpen op een vrije dinsdag

“Doordat Wietske hier maar één dag in de week is, maakt ze maar een deel van de cyclus en de werkzaamheden mee. Bij de opzet van de vorige ronde kuikens was ze er wel bij. Kwam ze helpen op een vrije dinsdag. Dat geeft aan hoe leergierig ze is.

Het vangen van de kuikens heeft ze nog niet meegemaakt. We doen dat met een eigen vangmachine. Ze heeft wel meegeholpen de machine klaar te maken.

Naast werk bij de dieren doen we op ons bedrijf ook werk buiten de stallen. Ik hecht aan netjes en schoon, en aan hygiënisch werken. Om twee boerderijen pico bello te houden is er dus genoeg te doen voor een stagiaire.

Dit voorjaar zijn we omgeschakeld naar het Beter Leven-keurmerk. Nu zijn we bezig met het grondwerk om bij twee stallen overdekte uitlopen te bouwen. Daar helpt Wietske ook wat aan mee.

Ik zie een stagiair niet als een volwaardige medewerker. Het gaat ook om het leren. Ik betrek Wietske bij zoveel mogelijk onderdelen, bijvoorbeeld ook bij het invoeren van gegevens in het KIP-systeem, voordat de dieren naar de slacht gaan. Daar zou ik een medewerker niet snel bij betrekken.”


Stagiair

Wietske de Klein: ‘Ik heb hier geleerd hoe je kuikens in 56 dagen naar het slachtgewicht kan krijgen’

“Thuis hebben we een vermeerderingsbedrijf met vleeskuikenouderdieren. Ik heb wel interesse om dat over te nemen”, aldus De Klein. “Het lijkt er niet op dat mijn twee oudere zussen het bedrijf willen overnemen. Thuis was ik altijd al ‘achter’, mijn vader helpen. Ik ben praktijkgericht, meer bezig met mijn handen dan dat ik in de boeken zit.

Ik wil eigenlijk alles in de pluimveevleessector meemaken. Daarom heb ik tijdens mijn vmbo-opleiding ook al kort stage gelopen op een vermeerderingsbedrijf en was mijn eerste BOL-stage op een opfok-vermeerderingsbedrijf. Nu, sinds september, loop ik dus stage op een vleeskuikenbedrijf, elke vrijdag. Hier zie ik het resultaat van de broedeieren zoals we die thuis produceren.”

Wietske de Klein (18) uit Appelscha (Fr.) wil het ouderlijk bedrijf met vleeskuikenouderdieren overnemen. Na het vmbo in Assen en Drachten volgt ze nu de BOL-opleiding bij Aeres MBO in Barneveld. Ze zit in het derde en laatste jaar en loopt één dag per week stage bij Michiel van Harten.
Wietske de Klein (18) uit Appelscha (Fr.) wil het ouderlijk bedrijf met vleeskuikenouderdieren overnemen. Na het vmbo in Assen en Drachten volgt ze nu de BOL-opleiding bij Aeres MBO in Barneveld. Ze zit in het derde en laatste jaar en loopt één dag per week stage bij Michiel van Harten.

Stage voldoet niet zo aan mijn verwachtingen

“Het leuke van vleeskuikens is dat je ze ziet opgroeien van eendagskuiken totdat ze weggaan als eindproduct naar de slachterij. Minder leuk is dode kuikens rapen.

Het werk op een vleeskuikenbedrijf is eentoniger dan op een vermeerderingsbedrijf. Je bent ook minder bij de kuikens dan bij ouderdieren, zoals bij ons thuis. Wat dit betreft voldoet de stage niet zo aan mijn verwachtingen. Op mijn stagebedrijf zijn we meer met en buiten de gebouwen bezig dan met de dieren.

Ik heb op dit bedrijf geleerd hoe je kuikens in 56 dagen naar het slachtgewicht kan krijgen. Michiel houdt namelijk langzamer groeiende kuikens. Hij is nu bezig zijn bedrijf om te bouwen naar Beter Leven-keurmerk. Daarvoor moeten overdekte uitlopen worden aangebouwd. Daar is hij nu druk mee, want een deel van de werkzaamheden doet hij zelf. Zoals het grondwerk.

Ik mag tijdens mijn stage veel zelf en zelfstandig doen. Meestal lopen we ’s morgens samen door de stallen en loop ik ’s avonds de controleronde alleen.

Deze stage duurt tot het eind van het schooljaar. Dit is het laatste jaar van niveau 3. Waarschijnlijk ga ik dan door naar niveau 4. En daarna misschien naar Aeres Dronten.”

Beheer
WP Admin