Partner
RundveePartner

Snijmais, CCM of MKS: te waardevol om verloren te laten gaan

Het onderwerp maisteelt lijkt de laatste jaren meer aandacht te krijgen. Veehouders doen hun best met de rassenkeuze, bodembewerking, bemesting, onkruidbestrijding en oogst, maar uiteindelijk beslissen de herkauwers zelf hoe goed en gezond de mais is. Het in/uitkuilmanagement is een cruciaal instrument voor het voeren van kwalitatief goed ruwvoer.

Bacterieklimaat

Om een gezonde melk- of vleesproductie te realiseren, wordt het bacterieklimaat in de pens van de herkauwer via de rantsoenen geoptimaliseerd. Bacteriën produceren vluchtige vetzuren. De balans tussen de bacteriën en de geproduceerde zuren bepaalt uiteindelijk hoe gezond een herkauwer kan produceren. In de kuil werkt het niet anders. Micro-organismen, de omstandigheden en het management inclusief de keus voor de juiste bacteriën, bepalen het succes voor het benutten van je eigen geteelde ruwvoer.

Homofermentatieve en heterofermentatieve bacteriën

Melkzuur, suikers (ook zetmeel) en eiwitten worden door de slechte micro-organismen omgezet naar alcohol, azijnzuur, boterzuur, broei en clostridia’s. Met alle gevolgen van dien. De pH-waarde loopt op waardoor schimmels en dus mycotoxinen makkelijk uit kunnen breken. Hoe hoger de druk van gisten/schimmels op het gewas, des te belangrijker het wordt dat de homofermentatieve melkzuurbacteriën en met name de heterofermentatieve melkzuurbacteriën de strijd in de balans winnen.

In de natuur komen homofermentatieve bacteriën veelvuldig voor. Zeker op de plant van snijmais. Dat zie je terug in de praktijk. Pak er maar maiskuilanalyses bij en vergelijk de pH- en melkzuurgehaltes maar tussen wel en niet toegevoegde bacteriën. Geen verschil, juist een risico. Je ziet de eerste micro-organismen (de wilde gisten) juist melkzuur als voedingsbron gebruiken. Die problemen openbaren zich dan als de kuil opengaat en er weer zuurstof bijkomt. Bij een gezond snijmaisgewas is het dus belangrijk om geen melkzuurvormende bacteriën toe te voegen. CCM/MKS, de plant met de meeste melkzuurvormende bacteriën, blijft achter op het land. Hier is het van belang om een combinatie van beide bacteriën toe te voegen.

Meer overhouden

Een vaak gehoorde opmerking is: ‘Toegevoegde bacteriën gebruiken toch ook melkzuur en suikers (zetmeel )’. Dat klopt, net als de gewenste bacteriën in de pens. Het idee is dat je aan het begin iets inlevert om uiteindelijk meer over te houden. Namelijk: ruwvoer dat meer voederwaarde heeft en smakelijker en gezonder is. Onafhankelijke onderzoeken, ook in de praktijk, tonen dat aan.

Meer informatie

Meer weten over dit onderwerp? Kijk op www.beterruwvoer.nl en op de Beter Ruwvoer Facebookpagina voor managementtips, onderzoeken en ervaringen. Op de website vind je ook de ‘Keuzetool ruwvoerverbeteraar’: een handig hulpmiddel bij de keuze van een inkuilmiddel en de bepaling van de juiste dosering. In slechts 5 simpele stappen ontdek je welke ruwvoerverbeteraar je nodig hebt en welke hoeveelheid. Het resultaat kun je vervolgens delen via e-mail of WhatsApp.

Beheer
WP Admin