Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Slachtkoeienprijs Europa overstijgt niveau 2023

De prijs van O-kwaliteit slachtkoeien overstijgt in veel Europese landen het prijsniveau van 2023. Dat meldt het Franse onderzoeksbureau Institut de l’Elevage. Echter, in Frankrijk zelf blijft de slachtkoeienprijs van deze kwaliteit in de tweede week van juni met €4,69 per kilo 5% achter op de prijs van 2023.

In Duitsland is het prijsniveau van diezelfde kwaliteit in 2023 wel overschreden. Met €4,22 per kilo ligt de prijs zo’n €0,13 hoger dan een jaar eerder. En in Ierland, waar het kleine aanbod in het voorjaar de prijzen ondersteunde, komt de prijs voor O-koeien uit op €4,31, dat 2% meer is dan een jaar eerder. In vergelijking met 2022 blijft de prijs echter zo’n 9% achter.

In Polen stijgt de slachtkoeienprijs langzaam en kwam in de eerste week van juni uit op €4,27 per kilo, dat net als in Ierland 2% hoger is dan in dezelfde week van 2023.

Slachtkoeienprijs Nederland €4,30

In Nederland volgt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de prijzen en meldt dat de prijs voor een koe van O-kwaliteit uitkomt op €4,30 per kilo geslacht gewicht. In vergelijking met een jaar eerder is dat €0,08 meer. Ook in ons land lijkt het aanbod van slachtkoeien langzaam maar zeker af te nemen.

Het Franse onderzoeksbureau ziet dat een krimpend aanbod helpt om de prijzen te laten stijgen en verwacht dat het aanhoudende krappe aanbod zorgt voor ondersteuning van de hoge prijzen.

Beheer
WP Admin