Met behulp van sensoren is de activiteit en het bewegen van zeugen te monitoren. - Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

Sensoren veelbelovend voor opsporen kreupelheid

Sensoren zijn inzetbaar voor het opsporen van kreupele zeugen. Maar wel met balans in kosten en baten.

Technologie wordt de komende jaren steeds belangrijker in de monitoring van varkens. Door 24/7 het dier met sensoren en camera’s te volgen kan meer geobserveerd worden dan een persoon in de stal kan. De juiste toepassingen van algoritmes en zelflerende systemen dragen bij aan een eerdere interventie en behandeling bij problemen en daardoor het verminderen van welzijnsproblemen. Dit stelt Monique Pairis-Garcia, universitair hoofddocent en dierenarts aan de North Carolina State University, in PigProgress.

Tot 14 dagen snellere detectie

Pairis-Garcia heeft naar toepassingen van precisielandbouw gekeken op het vlak van kreupelheid bij zeugen. Kreupelheid kan op de lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid en de productiviteit. Belangrijk is het vroeg detecteren van kreupelheid om vroegtijdige uitval te voorkomen. Om kreupelheid automatisch te scoren zijn er bijvoorbeeld drukmatten, krachtplaatsystemen en bewegingsmeters.

Drukmatten produceren afbeeldingen die afwijkend lopen door kreupele zeugen tonen. Krachtplaten geven veranderingen in gewichtsverdeling per poot weer en activiteitenmeters meten activiteit, afgelegde afstanden en de frequentie van bewegen. Uit recent onderzoek blijkt dat RFID-tags gebruikt kunnen worden als activiteitenmeters. Een zeug die veel in beweging is, zal een lage kreupelheidsscore krijgen, een zeug die inactief is, scoort hoog. Pairis-Garcia stelt dat een activiteitenmeter de eerste tekenen van kreupelheid al 14 dagen eerder dan een verzorger kan herkennen. Elke dag eerder detecteren betekent eerder behandelen, beter welzijn van de zeug en het beperken van de uitval.

Kosten-baten blijven bepalend

Wat Pairis-Garcia betreft is er geen grens aan de technische mogelijkheden om het management en de gezondheid van varkens te verbeteren. De grootste uitdaging is het vinden van een balans tussen kosten, implementatie en het resultaat, zodat technologie meer zijn intrede doet in de stal.

Meer artikelen over varkensdata lezen? Bekijk de themapagina hier.
Beheer
WP Admin