De afzet naar Senegal zorgt er voor dat er een verrassend hoge weekexport wordt gerealiseerd. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Senegal zorgt voor mooie verrassing in uienexport

De afzet naar Senegal zorgt er voor dat er een verrassend hoge weekexport wordt gerealiseerd. In week 38 is er meer dan 35.000 ton aan Nederlandse uien uitgevoerd. Dat valt op te maken uit voorlopige cijfers van het KCB en het GroentenFruit Huis.

Sorteerders en verpakkers gingen er in het algemeen vanuit dat de export van uien deze periode zou blijven steken op 25.000 tot 30.000 ton. Dat terwijl er vorig jaar in deze periode 35.000 tot 40.000 ton werd uitgevoerd. In dat licht is de uitkomst van week 38 (18 tot 24 september) een grote opsteker. De hoeveelheid die in die week de grens over ging is zelfs een fractie groter dan in dezelfde week vorig jaar.

Grote bijdrage aan uienafzet

Daarmee is de achterstand niet in één keer weggepoetst, maar het levert wel een grote bijdrage aan de uienafzet. Vorig jaar zagen we in week 40 tot en met week 42 de afzet gas terugnemen tot amper 30.000 ton. Als het tempo in de export dit jaar daar niet zo veel van afwijkt, dan blijft de uitvoer niet eens zo veel achter met het hoge niveau van vorig jaar.

In totaal is er in de eerste twaalf weken van dit seizoen iets meer dan 260.000 ton aan uien geëxporteerd. Deze hoeveelheid is ruim 60.000 ton kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat betekent dat er wekelijks zo’n 5.000 ton minder is geëxporteerd.

Senegalezen kopen meer uien

Die achterstand is zeker niet het gevolg van de afzet naar Senegal. De Senegalezen hebben namelijk nog meer uien gekocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is vooral het resultaat van een vroege start in de verscheping dit jaar naar Senegal. Maar een hoeveelheid van meer dan 12.000 ton in week 38 helpt ook. De totale afzet naar Senegal loopt daarmee op richting de 65.000 ton.

Waar het wel wat schuurt is de export naar Ivoorkust. Daar ging vorig jaar in de eerste twaalf weken al bijna 50.000 ton naar toe. Dit jaar kopen ze met zo’n 30.000 ton aanzienlijk minder uien in Nederland. Dat heeft vooral met de financiële risico’s te maken die door de hoge prijzen nog groter zijn dan een jaar geleden.

Beheer
WP Admin