Foto: Twan Wiermans AkkerbouwNieuws

Rusland voelt zich tekort gedaan na graandeal

Rusland beklaagt zich erover dat het land ernstig tekort wordt gedaan in de uitvoering van de graandeal die Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties hebben gesloten. Dat blijkt uit uitlatingen die de afgelopen dagen zijn gedaan door de Russische president Poetin, zijn Turkse collega Erdogan en de Russische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Andrey Rudenko.

Volgens Rudenko wordt de graandeal niet zo uitgevoerd als bedoeld. En de Russische export van graan en meststoffen ondervindt daar hinder van. Want de uitvoer vanuit Rusland loopt nog steeds moeizaam, stelt Rudenko vast.

Volgens Buitenlandse Zaken van Rusland handelt de Europese Unie in strijd met de overeenkomst die de verschillende partijen in mei hebben gesloten. Volgens het Russische ministerie moeten er sancties worden opgeheven om een normale export van graan en meststoffen vanuit Rusland mogelijk te maken.

Daarnaast beklaagt Rusland zich ook over de uiteindelijke bestemming van de granen. De deal is volgens het land gesloten om de voedselvoorziening in Afrika te normaliseren. De Russen stellen echter vast dat het graan naar de Europese Unie gaat. Slechts twee van de 87 scheepsladingen uit Oekraïne ging naar de arme landen, de rest naar de EU, aldus Poetin. De Turkse president Erdogan is het daarmee eens. Hij voegt er bovendien aan toe dat de export vanuit Rusland moet worden bevorderd.

De Turkse politicoloog en econoom Aydin Sezer oppert in een reactie tegen Russische persbureau Tass dat Rusland alleen akkoord kan gaan met een verlenging van de graandeal in november als daarin bestemmingen voor het graan worden opgenomen. Desondanks verwacht ook deze voormalige Turkse handelsvertegenwoordiger in Rusland niet dat de overeenkomst wordt herzien, meldt Tass.

Ondanks de stroeve export waarover Rusland rept, komt de uitvoer van tarwe volgens adviesbureau Sovecon wel steeds meer op gang. Het adviesbureau signaleert dat de handelaren actiever zijn om graan in te kopen voor de export. Bovendien neemt ook de Russische weekuitvoer met zo’n 100.000 ton toe tot 760.000 ton tarwe. Gelijkertijd stabiliseren de exportprijzen op een niveau van net boven de € 300 per ton. Dat terwijl de exportheffingen verder zijn verlaagd tot minder dan € 50 per ton.

Door de lagere prijzen is het Russische graan concurrerender geworden ten opzichte van andere aanbieders en dat zal de uitvoer de komende weken versterken. Dit wordt ondersteund door twee grote deals die Rusland afgelopen week heeft gesloten met Algerije en Egypte.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Het feit dat de Roebel steeds sterker wordt helpt natuurlijk ook niet of mag dat niet gezegd worden? Wij, de NIET “elite” in de westerse wereld zouden er achter kunnen komen dat ze zich met de sancties niet alleen in de voet schieten maar ook in de kop! Het aardgas is onbetaalbaar en dan doen de Europeanen er nog een schepje bovenop door vloeibaar gemaakt Russisch gas van de Chinezen te kopen! Rechtstreeks is veel makkelijker en veel goedkoper! Nu is het afwachten of met de huidige energie prijzen van het gehamsterde graan nog brood gebakken kan worden…

Beheer
WP Admin