Boerderij in Blaricum in 1932. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Rijk en hip Blaricum was vroeger een arm boerendorp

Huis van € 5 miljoen is in Blaricum niets bijzonders. Dat hadden boeren vroeger nooit kunnen denken.

Wie het niet weet, zal niet snel raden waar deze foto uit 1932 is gemaakt. Het is in Blaricum, destijds een vrij arm boerendorp, maar sinds de jetset, rijke yuppen en bekende Nederlanders, denk aan John en Linda de Mol en Marco Borsato er neerstreken, één van de rijkste dorpen van Nederland. Huizen zijn er peperduur, zo staat er aan de Eemneslaan een ‘familiehuis’ te koop voor nog net geen € 5 miljoen. De gemiddelde WOZ-waarde was er vorig jaar € 647.000 en dat is hoog. In bijvoorbeeld Veghel is dat € 250.000.

Lees verder onder de foto.

Boerderijen als deze stonden er veel in het Blaricum van vroeger, de afgeschuinde dakconstructie heette een ‘afgewolfd’ dak. Hiermee was de boerderij beter bestand  tegen harde wind, tegelijk bleef onder de kap zoveel mogelijk opslagruimte overeind. Foto: Misset
Boerderijen als deze stonden er veel in het Blaricum van vroeger, de afgeschuinde dakconstructie heette een ‘afgewolfd’ dak. Hiermee was de boerderij beter bestand tegen harde wind, tegelijk bleef onder de kap zoveel mogelijk opslagruimte overeind. Foto: Misset

Kunstenaarsdorpje Blaricum

Blaricum was lang niet altijd zo rijk. Sterker nog, vroeger was het arm. De schrale zandgrond was lastig vruchtbaar te maken, de boerenbevolking tobde heel wat aan om de eindjes aan elkaar te knopen en de rijke stedelingen die er een prettige villa lieten bouwen, waren daar alleen in de warme zomerweken. Toen in 1881 de stoomtram een tussenstop maakte in het dorp, bleken vooral kunstenaars het er prachtig te vinden. Het coulisselandschap, de waterpartijen, alles werd vastgelegd op het doek. Een bekende kunstenaar was Anton Mauve, een aangetrouwde neef van Vincent van Gogh. Mauve schilderde onder meer de Blaricumse heide met daarop grazende schapen in zijn bekende grijsbruine stijl die zo kenmerkend was voor wat de Haagse School heette.

De boerderijen die in Blaricum stonden, zijn anno nu vooral in gebruik als woonhuis. Vele hebben de status van monument. Het aantal boerderijen dat nog echt in bedrijf is, is op de vingers van twee handen te tellen.

Wie eroverheen vliegt, kan goed zien dat het hedendaagse Blaricum vroeger vooral een dorp van boerderijen was. Het zijn nu vrijwel allemaal woonhuizen met een monumentale status.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin