Partner
Het Emmaplein in Zeist (U.) is een van de vastgoedprojecten van Meerdervoort. - Foto: Meerdervoort AlgemeenPartner

Rendement op spaargeld door investeren in vastgoed

Meerdervoort ontzorgt klanten met het investeren in vastgoed en biedt hiermee een oplossing voor negatieve rente op spaargeld.

“Wat moet ik doen met mijn spaargeld?” is een vraag die veel agrarische ondernemers zich stellen als er geen investeringsplannen op stapel staan of als het bedrijf gestaakt is. Wijnand Groenen, een van de drie aandeelhouders bij investeringsmaatschappij Meerdervoort, biedt een oplossing voor agrarische ondernemers die geen grote risico’s willen nemen: een investering in vastgoed met hypotheekrecht en een vast rendement.

“Beleggen brengt risico’s met zich mee” klinkt het bij reclames van beleggingsproducten. Dat klopt inderdaad, maar als het geld op een spaarrekening staat teer je hier jaarlijks flink op in. “Doordat de vermogensbelasting inmiddels hoger is dan de rente van een spaarrekening is traditioneel sparen niet meer interessant”, geeft Groenen aan. “Voor spaarders met meer dan een ton op de bankrekening geldt zelfs een negatieve spaarrente en dan hebben we het nog niet eens over de inflatie”.

Tekst gaat door onder de foto

Het team van investeringsmaatschappij Meerdervoort. Klanten zijn welkom op een van de drie vestigingen. - Foto: Meerdervoort
Het team van investeringsmaatschappij Meerdervoort. Klanten zijn welkom op een van de drie vestigingen. - Foto: Meerdervoort

Vermogensrendementsheffing

Wat betekent dit nu in de praktijk? Spaargeld en beleggingen vallen in box 3, wat betekent dat de belastingdienst hierover vermogensrendementsheffing belast. Hoe hoger je vermogen, hoe hoger de vermogensbelasting. Dit loopt, in 2022, op van 0,56% als je meer dan € 50.000 euro vermogen hebt tot 1,71% als je meer dan een miljoen aan vermogen in box 3 bezit. In combinatie met een negatieve spaarrente, die momenteel op een half procent ligt, betekent dit jaarlijks een teruggang van meer dan € 6.000 euro bij een vermogen van een halve ton. Ga je over de miljoen, dan praten we over meer dan € 17.000 aan vermogensbelasting vermeerderd met meer dan € 5.000 aan negatieve rente.

Meer weten over Meerdervoort? Kijk snel op meerdervoort.com

Vermogensbelasting staat ter discussie

De belasting op spaargeld en beleggingen staat al langer ter discussie. In een nieuw stelsel, vanaf 2017, gaat de wetgever ervan uit dat ondernemers met meer vermogen méér beleggen en daarmee een hoger rendement behalen. Voor agrarische ondernemers is dat lang niet altijd het geval. De Hoge Raad heeft in december 2021 beslist dat de belastingdienst niet meer mag rekenen met fictieve rendementen die in werkelijkheid niet behaald worden.

De uitspraak van De Hoge Raad betekent mogelijk dat spaarders en beleggers met hogere vermogens onder voorwaarden geld terug kunnen vorderen. Het betekent ook dat de Belastingdienst dit jaar geen aanslagen mag versturen voor Box3 belasting totdat het belastingstelsel wordt herzien. Dit heeft verregaande gevolgen voor de Belastingdienst. Leuker kunnen ze het niet maken, dus uiteindelijk zal er waarschijnlijk alsnog een naheffing volgen. Uiteindelijk wil het kabinet naar een stelsel met een vermogensbelasting over het werkelijk behaalde rendement van het vermogen in box 3.

Tekst gaat door onder de foto

Patrick Terlouw is accountant en maakt deel uit van het team van investeringsmaatschappij Meerdervoort. - Foto: Meerdervoort
Patrick Terlouw is accountant en maakt deel uit van het team van investeringsmaatschappij Meerdervoort. - Foto: Meerdervoort

Kwart van klanten zijn agrariërs

“Vermogensbelasting op basis van werkelijk behaald rendement is gunstiger voor spaarders die geen grote risico’s willen nemen”, aldus Groenen, die aangeeft dat zo’n 25% van het huidige klantenbestand van Meerdervoort bestaat uit agrarische klanten. “Zeker stoppers die geen zin hebben in de onzekerheid van beleggen en liever maandelijks een vast extra inkomen willen, zijn bij ons aan het goede adres”.

Investeringsmaatschappij Meerdervoort werkt niet met fondsen waar het risico bij de klant ligt, maar koopt en exploiteert zelf de vastgoedobjecten. Het vastgoed wordt hoofdzakelijk gefinancierd door geld van klanten en een klein gedeelte door banken. “Om niet te veel afhankelijk te zijn van de bank” zegt Groenen. Het verhuren en het onderhoud van het vastgoed is in eigen beheer van Meerdervoort.

Inmiddels heeft Meerdervoort voor € 215 miljoen aan vastgoed in eigendom met een eigen vermogen van ruim € 30 miljoen. De investeringsmaatschappij heeft sinds de oprichting 7 jaar geleden al aardig wat vet op de botten gekregen en ziet zeker nog voor de komende 20 jaar kansen in de markt.

Vastgoedobjecten Meerdervoort

Voor een winstgevende vastgoedportefeuille kijkt Meerdervoort naar een drietal vastgoedcategorieën op kansrijke locaties. Dat betreft kantoren, winkelpanden en gezondheidscentra. “Voor winkels zien we vooral kansen in aandachtswijken, waarbij gemeenten in de toekomst gaan investeren voor een betere leefomgeving”, vertelt Groenen, die vóór Meerdervoort ruim 10 jaar ervaring heeft in de makelaardij. Als voorbeeld haalt Groenen Rotterdam-Zuid aan. Een voormalige aandachtswijk waar nu kleinere buurtwinkelcentra met gezellige (biologische) nichewinkels en ketens met een ‘click & collect‘-optie, heel populair zijn.

“We kopen kantoren op in voorsteden zoals Voorburg of Maarssen op stationslocaties waar ‘multi-tenantverhuur’ mogelijk is. Multi-tenantkantoren zijn gebouwen met ruimte voor meerdere bedrijven die kleine kantoorunits huren. Daarnaast kijken we naar zorginstellingen voor ouderen en gezondheidscentra, waarin huisarts, fysio en apotheek onder één dak zitten en elkaar versterken. Het risico van investeren is laag. Zorg blijft altijd nodig, er is veel vraag naar huisvesting van ouderen en gemeenten zullen ouderen niet snel op straat zetten. Hierdoor zijn huurinkomsten feitelijk gegarandeerd”.

Investeringsmogelijkheden voor boeren

Investeren bij Meerdervoort is mogelijk vanaf € 100.000, afhankelijk van het project en soort investering. Een belangrijk positief argument om met Meerdervoort in zee te gaan is hypothecaire zekerheid. Dit houdt in dat de notariële hypotheekakte van het vastgoedproject op naam van jou of samen met mede-investeerders komt te staan. Mocht de investeringsmaatschappij onverhoopt omvallen, dan is hypothecair gezien het vastgoedobject van jou en de eventuele mede-investeerders. Meerdervoort koopt het vastgoed aan en investeerders kunnen op een investering in dat project inschrijven.

Er zijn ook mogelijkheden om als enige investeerder op een project in te schrijven. Per vastgoedproject is er een looptijd van 5 tot maximaal 7 jaar met altijd een afgesproken vaste rente. De hoogte van deze rente is afhankelijk van een eerste zekerheid of tweede zekerheid. Bij een tweede zekerheid financiert een bank ook mee en ligt de rentevergoeding hoger. Meerdervoort betaalt maandelijks de rente van het investeringsbedrag uit en na de looptijd krijg je de volledige inleg weer terug. Er is altijd een onderpand gekoppeld aan de investering en beschreven bij de notaris. Elke maand zijn er wel vastgoedprojecten waar je op kunt inschrijven.

De medewerkers staan klaar voor de klanten van Meerdervoort
De medewerkers staan klaar voor de klanten van Meerdervoort. - Foto: Meerdervoort
Beheer
WP Admin