Foto: Roel Dijkstra RundveeNieuws

Rabobank: zuivelprijzen voor consument stijgen verder

De consumentenprijzen voor zuivelproducten zullen de komende maanden verder stijgen. De kosteninflatie zal door de gehele zuivelketen heen worden verrekend. Dat stelt Rabobank in een zuivelupdate.

De zuivelsector heeft te maken met hoge kosten. Op het niveau van het boerenerf zijn er hogere kosten voor bijvoorbeeld voer, arbeid, kunstmest, brandstof en energie. Verder in de keten spelen dezelfde onderwerpen zoals hogere prijzen voor energie, arbeid en grondstoffen, maar ook gestegen containerkosten spelen mee.

De prijsinflatie in de zuivelketen wordt eerst zichtbaar in de schakels aan het begin van de keten. Dat komt doordat het even duurt voordat hogere kosten doorberekend worden aan de consument. Ook worden over het algemeen hogere kosten vaak niet volledig doorberekend aan de consument en worden de kosten dus deels in de keten opgenomen.

Profiteren met hogere melkprijs kan even duren

Hoeveel en hoe snel zuivelverwerkers, en indirect ook melkveehouders door een hogere melkprijs, kunnen profiteren van hogere prijzen hangt voor een groot deel af van de product/marktcombinatie. Zo zorgen langetermijn-retailcontracten, die vaak voorkomen bij bijvoorbeeld kaas en verse melk, over het algemeen voor een vertraging in het meeveranderen van de prijs voor boerderijmelk.

Als gevolg van inflatie kunnen consumenten A-merken eerder links laten liggen en overstappen op huismerken. Daarom kan een focus op A-merken ook een uitdaging zijn. De vaak krappe marges op contracten voor huismerken zorgden ook voor frictie in de onderhandelingen met retailers. Bedrijven die de focus sterk op export en handel hebben, kunnen een relatief snelle melkprijsstijging zien.

Deel kostenstijging is structureel

Een deel van de kostenstijgingen is structureel, zo verwacht de bank. Daarnaast zijn er de komende jaren ontwikkelingen in de sector, zoals op het gebied van dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaat, die kunnen zorgen voor extra kosten.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin