Rabobank: vraag naar zuivel in Zuidoost-Azië neemt toe
Rabobank ziet ruimte voor zowel lokale als internationale zuivelondernemingen in Zuidoost-Azië. Zuidoost-Azië is niet immuun voor wat er op de wereldmarkt gebeurt. Toch neemt de vraag naar zuivel in de regio de komende jaren verder toe.
De vooruitzichten voor zuivelondernemingen die actief zijn in Zuidoost-Azië zijn goed. Dat blijkt uit een recent verschenen marktrapport van Rabobank: de regio staat aan de vooravond van een herstel van de handel in zuivel. Rabobank keek vooral naar de marktontwikkelingen in Indonesië, Filipijnen, Maleisië, Thailand, Singapore en Vietnam. FrieslandCampina is hier actief en investeert fors in nieuwe fabrieken in Indonesië en Maleisië.
De afgelopen jaren waren nogal tumultueus voor de wereldeconomie. De oorzaken zijn bekend. Vooral de pandemie en de oorlog in Oekraïne hadden grote invloed. Dit had in Zuidoost-Azië een zwakke economische groei als resultaat. Rabobank ziet de regio vanaf 2024 als lichtpuntje in een steeds trager wordende wereldeconomie. Het Internationaal Monetair Fonds gaat voor de periode 2023-2028 in Zuidoost-Azië uit van een gemiddelde groei van de economieën tussen 4 en 7%.
Zuivelmarkt goed voor bijna 13 miljard kilo melk
Ondanks de tegenwind liggen er voor de markten in Zuidoost-Azië dus betere tijden in het verschiet. Rabobank schatte in 2022 de omvang van de zuivelmarkt in Zuidoost-Azië op bijna 13 miljard kilo melkequivalenten. Voor de pandemie groeide de markt tussen 2010 en 2019 jaarlijks met 4%, dat is meer dan 3,7 miljard kilo melk.
Tijdens de covidpandemie in de periode 2020-2022 vertraagde de groei naar 1,4%. Nu is er volgens de bank zicht op betere jaren. De omstandigheden op de consumentenmarkt verbeteren en vanaf 2024 is het herstel naar verwachting betekenisvoller als de inflatie afneemt.
Importbehoefte melk neemt toe
De Zuidoost-Aziatische regio heeft voor melk een gemiddelde zelfvoorzieningsgraad van 74%. De importbehoefte schat Rabobank voor 2022 op 9,9 miljard kilo melkequivalenten. In China was in 2022 sprake van een importgat van rond 14 miljard kilo melkequivalenten. In een volgens de bank plausibel scenario neemt de importbehoefte in Zuidoost-Azië toe naar 11,5 miljard in 2030.
Rabobank gaat voor dit jaar nog uit van een krimp van de importvolumes van 2%, voordat de import in 2024 met 3% gaat toenemen. In de jaren daarop neemt de importbehoefte naar verwachting verder toe als gevolg van een toenemende vraag gecombineerd met lokale productiebeperkingen. Uitdagingen op het gebied van voerkwaliteit, genetica, kapitaal en andere hulpbronnen zijn grote hindernissen voor een sterke groei van het binnenlandse melkaanbod in Zuidoost-Azië. Naar verwachting komt hier komende jaren geen verandering in.
Kansen voor zuivelondernemingen van buiten de regio
Dit biedt kansen voor zowel de lokale zuivelondernemingen als zuivelexporteurs. Grote partijen uit Oceanië domineren van oudsher de export naar de regio, maar er liggen ook kansen voor spelers uit andere regio’s. De bank verwacht een flinke competitie. Dit betekent voor zuivelondernemingen dat prijsconcurrentievermogen, distributie, ontwikkeling van nieuwe producten en marketing op de lange termijn cruciaal zijn voor succes in de regio.
LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL
Nieuwsbrief zuivelmarkt
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.
De rabobank maakt zoals zo vaak gebeurd iemand de kop gek , zoals nu frieslandcampina om maar zoveel te investeren zodat zij de financiering kunnen verstrekken. ( misschien wel met het terug ontvangen geld van uitgekochte boeren )En dus zelf geld te verdienen.
Een betere kijk op de wereld zou zijn om juist in deze regio op de aardbol te investeren in een farmaceutische fabriek om de anticonceptie pil te maken.
Zo sla je meerdere vliegen in 1 keer.
De groei van de wereldbevolking in dit overbevolkte gedeelte word verminderd . Geen overbodige transport bewegingen.
Regionaal voedsel productie.
Zorgt ook voor betere leefomgeving door schonere lucht en ga zomaar door.
Maar ja dat stroopt niet met het bussines model van de rabobank 4/6 miljard winst is nog niet genoeg.
Hoe meer mensen op aarde hoe meer voedsel nodig is. Voor voedselproducenten kunnen er geen genoeg klanten zijn. En helemaal als ze veel te besteden hebben. Er komt voor rfc wel een omkeerpunt: overschakelen van babypoeder naar eiwitrepen voor oudjes.
Grote fout Schuts De bevolking van Afrika zal groeien maar de meeste andere lande krimpen nu al. Japan zit op dit moment al in de problemen omdat er te weinig jonge mensen zijn die een grote groep gepensioneerden moet onderhouden. De populatie van China zal in 2050 gekrompen zijn van 1.4 miljard naar 600 miljoen. De meeste landen zijn aan het vergrijzen. In Nederland moet je door ploeteren tot je 67ste. Als er NOG minder kinderen geboren worden gaat de pensioen leeftijd steeds verder omhoog.
Laatst een docu gezien over de verschillende land economieën. Als een land minder dan de helft van de beroepsbevolking nodig heeft voor de zorg dan produceert het goed. Is het meer dan de helft dan krimpt de economie. Japan en duitsland zijn voorlopers op krimp en de rest van europa komt er nu aan. China is na 2050 aan de beurt. Groei komt dan van india en tegen 2100 is afrika booming. Als ze daar dan nog wonen.
Als het aan de Groene Golf in Den Haag en Brussel ligt, zal Europa hier niet van mee profiteren. Geld voor Natuur gaat voor Geld verdienen door export van gevraagde voedselproducten.